• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Parada de Ziua Victoriei la Moscova. Putin, in fata trupelor: Triumfa forta atotputernica a patriotismului

Parada de Ziua Victoriei la Moscova. Putin, in fata trupelor: "Triumfa forta atotputernica a patriotismului"

Presedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri "forta triumfala a patriotismului" rus, la parada militara care marcheaza victoria din 1945 asupra regimului nazist, care se doreste o demonstratie a puterii ruse in plina criza cu Occidentul asupra Ucrainei, relateaza AFP.

Dupa trecerea in revista a trupelor de catre ministrul Apararii Serghei Soigu, pe muzica de fanfara militara, liderul de la Kremlin a luat cuvantul, in Piata Rosie, in fata militarilor si veteranilor din al Doilea Razboi Mondial, noteaza Mediafax.
 
Ziua de 9 mai "este o sarbatoare in care triumfa forta atotputernica a patriotismului, in cursul careia simtim in mod special ceea ce inseamna sa fii credincios patriei si cat de important este sa-i aparam interesele", a subliniat el.
 
Rusia sarbatoreste anual victoria Aliatilor in al Doilea Razboi Mondial pe data de 9 mai - capitularea fiind semnata la Berlin pe 8 mai, seara tarziu, adica pe 9 mai dupa ora Moscovei.
 
Insa acest eveniment, prin care Rusia isi etaleaza puterea militara restaurata, afisand lansatoare de rachete, tancuri de asalt si bombardiere grele, prezinta o importanta cruciala, in acest an, pentru Kremlin, care se opune Occidentului asupra Ucrainei.
 
Anexaea in martie a Crimeei de catre Rusia, dupa instalarea la putere a autoritatilor proeuropene la Kiev, se afla la originea celei mai importante crize dintre rusi si occidentali de la Razboiul Rece si pana in prezent, o criza care continua sa degenereze in extinderea unor tulburari violente in estul Ucrainei, alimentand temeri cu privire la riscul izbucnirii unui razboi civil.
 
In Ucraina, care marcheaza si ea, in mod traditional, victoria asupra Germaniei naziste, manifestarile se doresc mult mai discrete. Nicio defilare nu este prevazuta la Kiev, autoritatile temandu-se de provocari din partea partizanilor prorusi.
Referendum sau nu, tensiunile vor ramane puternice in Ucraina odata cu apropierea scrutinului prezidential de la 25 mai, care urmeaza sa permita alegerea succesorului lui Viktor Ianukovici.
 
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a anuntat joi ca va efectua o vizita la Kiev, pentru a exprima sustinerea UE fata de Ucraina inainte de alegeri.
 
Occidentalii, care considera crucial ca scrutinul sa se desfasoare in mod corect, acuza Rusia ca face totul pentru a destabiliza Ucraina si a impiedica organizarea alegerilor prezidentiale.

9 mai 2014 13:30
Modifică setările cookies