• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Parintii vor avea dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului

Parintii vor avea dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului

Guvernul acorda parintilor o zi lucratoare libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Conform actului normativ adoptat, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor minori cu varste intre 0 si 18 ani vor beneficia de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. 

Ministerul Sanatatii precizeaza ca aceasta se va acorda unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte de vizita la medic. 

Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia nu s-a mai solicitat o zi libera in acel an si nici nu se va solicita, se arata in actul normativ.  Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat.

Daca ziua libera a fost acordata in timpul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera o scutire medicala", mai precizeaza ministerul. 

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil.  Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.


15 iulie 2015 15:10
Modifică setările cookies