• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pasionatii de jocuri video online, invitati sa descifreze un mister arheologic vechi de 1.200 de ani

Pasionatii de jocuri video online, invitati sa descifreze un mister arheologic vechi de 1.200 de ani

Pasionatii de jocuri video online au fost invitati sa participe la descifrarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Muzeul National al Scotiei din Edinburgh recruteaza utilizatori pasionati de jocuri video online care doresc sa participe la descifrarea unui mister arheologic stravechi. Acesta consta in asamblarea corecta a unui numar de 3.000 de fragmente care fac parte din Piatra Hilton of Cadboll, o stela descoperita in comitatul Easter Ross din Scotia.
 
Gratie unui program informatic 3D, utilizatorii vor putea sa participe la descifrarea misterului care inconjoara aceasta stela a pictilor, sculptata in jurul anului 800 e.n., intr-o perioada in care comitatul Easter Ross facea parte din regatul pictilor.
 
Reprezentantii muzeului citat considera ca pasionatii de jocuri video online sunt mai talentati atunci cand vine vorba de asamblarea unor obiecte pe ecranul unui computer, iar aceasta abilitate a lor ar putea sa ii ajute pe experti sa interpreteze complicatele simboluri sculptate pe acea piatra.
 
Anul trecut, analiza unuia dintre cele 3.000 de fragmente a dezvaluit faptul ca reprezentarea principala de pe acea stela era una dintre cele mai timpurii descrieri scotiene ale lui Iisus.
 
Piatra Hilton of Cadboll a fost sculptata dupa ce pictii s-au convertit la crestinism, cu scopul de a celebra noua lor religie.
 
De-a lungul secolelor, piatra, aflata in prezent la Muzeul National al Scotiei din Edinburgh, a suportat multe avarii si a fost sparta de nenumarate ori. La un moment dat, se crede ca piata a fost rostogolita si sparta in multe fragmente, in urma unei furtuni, in anul 1674, iar partea de jos a pietrei s-a pierdut.
 
In jurul anului 1676, aceasta cruce crestina a fost faramitata si inlocuita cu o inscriptie in onoarea unui localnic, Alexander Duff, si a celor trei sotii ale sale.
 
Sapaturile din acel sit arheologic au scos la iveala soclul stelei si 3.000 de fragmente din aceasta cruce din piatra, imprastiate.
 
Fragmentele au fost transportate la Borders General Hospital si analizate cu ajutorul unui tomograf. Imaginile digitale ale fragmentelor au fost introduse apoi in acel program computerizat.
 
Incepand din 25 octombrie, orice utilizator de internet va putea sa se conecteze pe site-ul muzeului si sa incerce sa asambleze corect acele fragmente, cu ajutorul imaginilor 3D ale acestora.
 
Fragmentele vor fi prezentate si intr-o expozitie, "Creative Spirit: Revealing Early Medieval Scotland", care va fi vernisata la Muzeul National al Scotiei din Edinburgh pe 25 octombrie.

10 octombrie 2013 18:59
Modifică setările cookies