• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
PE: Pescarii nu vor mai avea voie sa arunce prada inapoi in apa

PE: Pescarii nu vor mai avea voie sa arunce prada inapoi in apa

Pescarii nu vor mai avea voie sa arunce prada inapoi in apa, iar cantitatea de pesti prinsi nu va trebui sa fie mai mare decat cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an, conform unui pachet al reformei politicii comune de pescuit, aprobat marti de Parlamentul European.

Noua politica durabila de pescuit a UE va intra in vigoare la inceputul lui 2014

"Pescarii vor fi obligati sa respecte 'cota maxima durabila' (MSY), adica prada nu trebuie sa depaseasca cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an. Obiectivul este de a reface si a mentine rezervele de peste peste nivelurile care pot produce MSY", explica reprezentantii PE. 

In privinta aruncarii pestilor inapoi in apa, PE sustine ca aceasta practica, motivata de obicei prin faptul ca prada este dintr-o specie sau de o marime nedorita, reprezinta aproape un sfert din totalul prazilor din UE. 

"Cele mai multe specii care sunt aruncate inapoi in apa mor. Pentru a pune capat acestei practici paguboase, care in prezent nu este interzisa, vasele de pescuit vor fi obligate sa aduca la tarm cel putin 95% din toata prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, incepand gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat si a reusit sa pastreze acest procentaj cat de mare posibil, aproape de interzicerea totala", se mai arata in comunicatul PE. 

Prazile aduse la tarm care nu au dimensiunea dorita, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decat pentru consumul uman, mai prevede pachetul de masuri adoptat marti.  Tot conform noilor masuri, pescarii europeni vor putea lua doar pestele in surplus din apele teritoriale ale statelor terte. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subventiilor din fondul UE pentru pescuit. 


10 decembrie 2013 16:09
Modifică setările cookies