• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pentru prima data, torta olimpica a ajuns in spatiu

Pentru prima data, torta olimpica a ajuns in spatiu

Doi cosmonauti rusi au iesit, sambata, din Statia Spatiala Internationala (ISS) in spatiu cu torta olimpica, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni inainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziunea rusa, relateaza AFP.

Dupa deschiderea sasului, in jurul orei 14.45 GMT (16.45 ora Romaniei), cosmonautul Serghei Riazanski a iesit din ISS primul si l-a filmat pe colegul sau rus Oleg Kotov, care a iesit cu torta rosie si gri, cu care vor ramane in spatiu aproximativ o ora.
 
Flacara, in culorile rosu si gri, este una dintre cele 16.000 de torte folosite de o luna in cadrul stafetei in Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al tortei din istoria olimpica (65.000 kilometri) pana la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situata intre Marea Neagra si Muntii Caucaz.
 
Serghei Riazanski si Oleg Kotov, care au ajuns pe ISS la 26 septembrie la bordul unei capsule Soyuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, au vorbit despre aceasta "iesire olimpica" inainte de a pleca.
 
Semn al caracterului istoric al acestei etape spatiale a parcursului tortei olimpice, decolarea capsulei Soyuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci si cu torta la bord a fost difuxata in direct pe un ecran gigantic amplasat in centrul orasului New York, in Times Square, unul dintre cele mai celebre si mai aglomerate locuri din lume. Aceasta a fost difuzata si de televiziunea rusa.
 
Torta olimpica a fost dusa in spatiu la bordul unei navete inainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 si a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasa niciodata in termosfera.
 
Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, insotita de astronautii Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americana) si Luca Parmitano (italian), care se intorc dintr-o misiune de cinci luni si jumatate in spatiu. Aterizarea este prevazuta pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (2.50, ora Romaniei) in stepele Kazahstanului.

10 noiembrie 2013 10:47
Modifică setările cookies