• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Peste 2 milioane de sirieni si-au parasit tara din cauza violentelor de la Damasc

Peste 2 milioane de sirieni si-au parasit tara din cauza violentelor de la Damasc

Numarul refugiatilor sirieni depaseste de acum doua milioane, a anuntat, marti, intr-un comunicat Inaltul comisariat ONU pentru refugiati (UNHCR), care aminteste ca in urma cu un an numarul lor era de 230.671 de persoane, relateaza AFP, citata de Mediafax.

In urma cu un an, numarul acestor refugiati in tarile vecine Siriei era de 230.671, iar 1,8 milioane de noi refugiati au ajuns in ultimele 12 luni, subliniaza UNHCR.
 
"Siria a devenit marea tragedie a acestui secol, o calamitate nedemna cu suferinte si deplasari de populatie fara echivalent in istoria recenta", subliniaza in acest comunicat Inaltul comisar ONU pentru refugiati Antonio Gutteres.
 
"Lumea isi asuma riscuri fiind periculos de toleranta fata de catastrofa umanitara siriana (...) Daca situatia continua sa se deterioreze in acest ritm, numarul refugiatilor va creste si unele tari vecine vor ajunge intr-un punct fara intoarcere", a subliniat emisarul UNHCR, Angelina Jolie.
 
"Lumea este tragic de dezbinata cu privire la modalitatea de a pune capat conflictului sirian", a subliniat actrita. "Dar nu ar trebui sa existe niciun dezacord in privinta necesitatii de a curma suferintele umane, nici vreo indoiala cu privire la responsabilitatea lumii de a face mai mult. Noi trebuie sa le venim in ajutor milioanelor de persoane nevinovate alungate din propriile locuinte si sa crestem capacitatea tarilor vecine de a gestiona acest aflux", a adaugat ea.
 
Acest numar de doua milioane este format din sirieni care au fost inregistrati ca refugiati sau care sunt in asteptarea acestui statut. La sfarsitul lui august, populatia de refugiati se ridica la 110.000 in Egipt, 168.000 in Irak, 515.000 in Iordania, 716.000 in Liban si 460.000 in Turcia. Aproximativ 52 la suta din aceasta populatie sunt copii cu varste mai mici de 17 ani. UNHCR a anuntat la 23 august ca numarul copiilor refugiati sirieni a depasit un milion.
 
UNHCR aminteste ca aproximativ 4,25 milioane de persoane sunt stramutate in interiorul Siriei, potrivit statisticilor care dateaza din 27 august si au fost publicate de OCHA, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Luate in ansamblu aceste cifre, rezulta ca peste sase milioane de persoane sunt dezradacinate, o situatie fara precedent in vreo alta tara, subliniaza UNHCR.

3 septembrie 2013 10:35
Modifică setările cookies