• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Peste jumatate din populatia lumii crede ca fenomenul coruptiei s-a agravat

Peste jumatate din populatia lumii crede ca fenomenul coruptiei s-a agravat

53% din populatia lumii considera ca in ultimii doi ani coruptia s-a agravat, ca fenomen mondial, arata un raport al organizatiei Transparency International, publicat marti si citat de AFP.

In ultimele 12 luni, 27% dintre persoanele intervievate pentru acest barometru mondial al coruptiei afirma ca au fost nevoite sa plateasca mita pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele institutii.

"Statele trebuie sa trateze cu seriozitate vocile care se ridica impotriva coruptiei si sa intreprinda activitati concrete pentru favorizarea transparentei si pentru a incita administratia sa dea socoteala cetatenilor", avertizeaza Huguette Labelle, presedinta Transparency International, citata intr-un comunicat publicat la Berlin, la sediul organizatiei neguvernamentale.
 
Ancheta, realizata pe un esantion format din 114.000 de persoane in 107 tari, arata si o criza in ceea ce priveste increderea in clasa politica. In 51 de tari, partidele politice sunt considerate institutia cea mai corupta si 55% dintre persoanele intervievate cred ca actiunea Guvernului se supune intereselor particulare.
 
Cetatenii privesc cu mai multa severitate actiunile de combatere a coruptiei liderilor lor decat la inceputul crizei financiare din 2008, potrivit aceleiasi surse. Astfel, 31% dintre ei considerau in urma cu cinci ani ca actiunea Guvernului lor pentru combaterea coruptiei este eficienta. In prezent doar 22% cred acest lucru.
 
Organizatia neguvernamentala publica in fiecare an un clasament al perceptiei coruptiei in lume.

9 iulie 2013 09:19
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies