• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Operele lui Brancusi de la Targu-Jiu ar putea fi inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Operele lui Brancusi de la Targu-Jiu ar putea fi inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Institutul National al Patrimoniului (INP) a alocat fonduri de peste 370.000 de lei pentru lucrarile de restaurare si conservare a monumentului emblematic Poarta Sarutului de la Targu-Jiu, creat de sculptorul Constantin Brancusi.

Potrivit unui comunicat de presa, monumentul emblematic face parte din Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", obiectiv care ar putea fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO incepand cu anul 2015.
 
In vederea realizarii proiectului de restaurare si conservare, Institutul National al Patrimoniului a alocat fonduri de 371.656,44 lei. Astfel, operatiunile executate la Poarta Sarutului includ inlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.
 
Procesul de restaurare este estimat pentru finalizare intre 5 si 10 octombrie.
 
Ansamblul monumental "Calea Eroilor" din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Brancusi a fost solicitat in 1935 sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni. Acesta propune ridicarea unei coloane compuse din 17 module.
 
Mai tarziu, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si o serie de scaune. "Calea Eroilor" este o materializare a ancestralei traditii romanesti legata de cultul mortilor, sublimand mai toate obiceiurile legate de "marea trecere". Ansamblul incepe pe malul Jiului - apa curgatoare, simbol al calatoriei fara intoarcere, dar si linie a frontului - loc al jertfei eroilor.
 
Masa Tacerii aminteste de mesele destinate mortilor neplecati sau celor veniti "la zile mari". Scaunele asezate la mare distanta sunt parca facute pentru umbrele tacute ale celor ce nu mai sunt. Poarta Sarutului este descrisa de Brancusi insusi ca o trecere catre "lumea de dincolo". Coloana fara sfarsit este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, o scara catre cer.
 
Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

8 septembrie 2013 14:17
Modifică setările cookies