• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Prabusirea unei insule vulcanice in eruptie, formata in largul Japoniei, ar putea provoca un tsunami devastator

Prabusirea unei insule vulcanice in eruptie, formata in largul Japoniei, ar putea provoca un tsunami devastator

O insula vulcanica in eruptie, care ia amploare in largul Japoniei, ar putea provoca un tsunami daca versantii creati de lava se vor prabusi brusc, au avertizat marti oamenii de stiinta niponi, citati de AFP, scrie Mediafax.

Aceasta insula situata in Pacific la 1.000 de kilometri sud de Tokyo se prezenta in primele zile sub forma aproximativ ovala cu o lungime de 400 de metri si o latime de 200 de metri. Dar ea a sfarsit prin a se lipi de insula nelocuita Nishinoshima apartinand micului arhipelag Ogasawara si ansamblul, care continua sa se extinda, acopera in prezent 1,26 de kilometri patrati.
 
Craterele insulei erup in prezent 200.000 de metri cubi de lava pe zi - suficient cat pentru a umple 80 de piscine olimpice - materie care se acumuleaza pe extremitatea estica a insulei.
 
"Daca lava continua sa urce astfel, o parte din versanti ar putea sa se prabuseasca si sa provoace un tsunami", a avertizat Fukashi Maeno, profesor la Institutul de seismologie al Universitatii din Tokyo.
 
Potrivit lui, o prabusire de 12 milioane de metri cubi de lava ar genera un tsunami de un metru care ar putea ajunge in aproximativ 18 minute pe insula Chichijima, situata la o distanta de 130 de kilometri.
 
Chichijima, unde locuiesc circa 2.000 de persoane, este mai mare insula a arhipelagului Ogasawara, un grup de insule administrat de Tokyo.
 
Japonia, situata la jonctiunea a patru placi tectonice, inregistreaza in fiecare an peste 20 la suta din seismele cele mai violente de pe planeta. Mai multi vulcani sunt activi in aceasta zona, iar riscul de tsunami ameninta o mare parte a coastelor arhipelagului.

20 august 2014 09:11
Modifică setările cookies