• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele ceh Vaclav Klaus, acuzat de inalta tradare

Presedintele ceh Vaclav Klaus, acuzat de inalta tradare 

Parlamentul ceh a votat asupra punerii presedintelui Vaclav Klaus sub acuzatia de inalta tradare. Acesta va fi trimis in fata Curtii Constitutionale, pentru a decide daca a incalcat Constitutia prin acordarea unei amnistii de anul nou, relateaza BBC News Online. 

Decizia controversata a presedintelui, al carui al doilea mandat se incheie joi, a vizat anularea unor procese ce s-au extins mai mult de opt ani, provocand furie in randul opiniei publice, ci nu eliberarea din inchisori a aproximativ 7.000 de detinuti ce ispaseau sentinte de pana la un an de inchisoare sau anularea sentintelor cu suspendare. Aproximativ 12 cazuri importante de coruptie au fost anulate, implicand milioane de dolari in devalizari, mita sau frauda.

In plus, senatorii il acuza pe Klaus de nerespectare a Constitutiei prin refuzul de a ratifica tratatele Uniunii Europene sau prin refuzul de a numi judectori, in pofida faptului ca tribunalele i-au cerut-o. Cea mai importanta sanctiune pe care Klaus o risca este pierderea pensiei de presedinte.


5 martie 2013 15:15
Modifică setările cookies