• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele Porosenko vrea inlocuirea rusei cu engleza in scolile din Ucraina

Presedintele Porosenko vrea inlocuirea rusei cu engleza in scolile din Ucraina

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a propus ca engleza sa devina a doua limba de studiu in scolile ucrainene, in locul rusei, intr-un discurs sustinut la Universitatea din Liov, un bastion nationalist din vestul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Engleza trebuie sa devina a doua limba de studiu in scoli, pentru ca exista o legatura intre nivelul de trai si nivelul de stapanire a englezei de catre populatia unei tari", a afirmat Porosenko, un miliardar care s-a specializat in relatii economice internationale si vorbeste foarte bine limba lui Shakespeare. 

El a dat ca exemplu Singapore, al carui guvern a decis in anii '50 ca engleza sa devina a doua limba oficiala. 

"Nu mai trebuie sa vorbim de statutul limbii ruse, ci de cel al englezei", a subliniat el. 

Dureroasa problema lingvistica a devenit mai politizata ca oricand in Ucraina, o fosta republica sovietica divizata intre o parte de vest nationalista ucrainofona si o parte de est rusofona si rusofila. Conflictul armat dintre armata ucraineana si rebeliunea prorusa din estul tarii este instigat, potrivit Kievului, de catre Kremlin sub pretextul protejarii populatiei rusofone. 

Ucraineana este singura limba oficiala a tarii, de la obtinerea independentei in 1991.  Chiar daca nu o vorbesc in familie, ucrainenii rusofoni inteleg ucraineana si scriu in aceasta limba, a carei invatare era obligatorie in perioada sovietica, in pofida dominatiei rusei, limba oficiala a Uniunii Sovietice.


4 octombrie 2014 11:28
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies