• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presupusele derapaje de la democratie din Polonia, analizate de statele membre UE

Presupusele derapaje de la democratie din Polonia, analizate de statele membre UE

Presupusele derapaje de la democratie din Polonia sunt analizate marti de statele membre UE, dintre care unele au pus sub semnul intrebarii angajamentul Varsoviei fata de valorile UE, relateaza Reuters.

Ministrii de Externe din statele membre UE s-au intalnit marti pentru a discuta dosarul.
 
“Problema statului de drept este extrem de importanta pentru noi toti cei din UE si, in concluzie, nu cred ca ar trebui sa mai fie tabu”, a spus ministrul de Externe olandez Bert Koenders, la sosirea la reuniune.
 
„Suntem o comunitate de valori, cand exista o problema, precum cea pe care o avem in prezent cu Polonia, ar trebui sa avem un dialog stabil”, a adaugat el.
 
Guvernul PiS a respins criticile Bruxelles-ului si a criticat ceea ce a descris drept o interferenta inacceptabila in afacerile interne.
 
Partidul promoveaza valori sociale conservatoare, cheltuieli sociale ridicate si o implicare activa a statului in economie, combinate cu euroscepticism si o profunda neincredere in cei doi vecini puternici ai sai – Germania si Rusia.
 
De la sosirea la putere, PiS a plasat sistemul judiciar si mass-media publica sub control politic sporit, ingrijorand oponentii politici si societatea civila, care il acuza ca incalca drepturile si libertatile de baza.
 
Comisia Europeana a deschis in ianuarie 2016 o ancheta fara precedent privind amenintarile la adresa statului de drept din Polonia si, de atunci, a transmis numeroase scrisori si recomandari Varsoviei, care a refuzat, insa, sa tina cont de ele.

16 mai 2017 16:40
Modifică setările cookies