• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Prima femeie care va conduce CERN

Prima femeie care va conduce CERN

Italianca Fabiola Gianotti a fost desemnata sa conduca centrul de cercetare nucleara CERN de la Geneva, care administreaza acceleratorul de particule Large Hadron Collide. Fiziciana devine prima femeie numita la conducerea unei institutii de top la nivel mondial in acest domeniu.

Fabiola Gianotti a devenit cunoscuta in 2012, datorita rolului sau in conducerea cercetarilor de la CERN, care au dus la descoperirea mult cautatului boson Higgs. Ea va prelua functia de director al CERN in ianuarie 2016. 

Gianotti (52 de ani), cercetatoare la centrul de langa Geneva din 1987, cand s-a alaturat fizicienilor din orasul elvetian ca doctorand al Universitatii din Milano, il va inlocui in functie pe Rolf Heuer.

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost construit, in principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particula si un camp energetic a caror existenta fus

Gianotti, care este o pianista desavarsita si care s-a gandit in trecut sa-si dedice viata muzicii, s-a declarat onorata sa fie numita in fruntea institutului de cercetare, care reuneste circa 10.000 de savanti de la granita italiano-elvetiana si de la nivel mondial.


5 noiembrie 2014 13:45
Modifică setările cookies