• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Prima moneda din aur emisa in Statele Unite, vanduta la licitatie cu peste 4,5 milioane de dolari

Prima moneda din aur emisa in Statele Unite, vanduta la licitatie cu peste 4,5 milioane de dolari

Prima moneda din aur emisa in Statele Unite ale Americii, in 1787, a fost vanduta cu 4,58 milioane de dolari la o licitatie organizata joi seara in orasul Orlando din statul american Florida, informeaza abc.net.au.

Denumita "Brasher Doubloon" ("Dublonul din aur Brasher"), moneda a fost fabricata in 1787 de bijutierul Ephraim Brasher, un vecin al presedintelui american George Washington, au precizat reprezentantii casei organizatoare, Heritage Auctions.
 
O alta moneda, din nichel, emisa de Monetaria din Philadelphia in 1913, care a aparut intr-un episod din serialul de televiziune din anii '70 intitulat "Hawaii Five-O", a fost vanduta la aceeasi licitatie cu 3,3 milioane de dolari. Supranumita "Liberty Head", aceasta moneda este la randul ei foarte rara, intrucat doar cinci astfel de monede mai exista in zilele noastre.
 
Monedele au fost vandute intr-o sectiune a acelei licitatii care a generat incasari totale de 55 milioane de dolari, a precizat casa Heritage Auctions.

"Legendara Brasher Doubloon este una dintre cele mai importante monede din istoria americana, pentru ca este prima moneda din aur emisa de Statele Unite, o tara tanara pe atunci, si pentru ca in zilele noastre exista doar cateva astfel de monede", a spus Todd Imhof, vicepresedinte executiv al casei organizatoare.
 
Dublonul Brasher a disparut de pe piata licitatiilor atunci cand a fost cumparat de un colectionar din Chicago, in 1979, cu 430.000 de dolari. Aceasta moneda a fost "eroina" romanului politist "The High Window", publicat in 1942 de Raymond Chandler, dar si a unui film noir, realizat pe baza acelui volum, intitulat "The Brasher Doubloon".
 
Dublonul Brasher contine 26,66 grame de aur si valora atunci cand a fost pus in circulatie 16 dolari - echivalentul a 400 de dolari din zilele noastre.
 
Recordul mondial de pret pentru o moneda a fost stabilit in ianuarie 2013, atunci cand o moneda de 1 dolar, emisa in 1794, a fost vanduta la licitatie cu 10 milioane de dolari.

12 ianuarie 2014 10:35
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies