• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Primarii condamnati cu suspendare isi pierd mandatul. CCR admite sesizarea presedintelui Iohannis

Primarii condamnati cu suspendare isi pierd mandatul. CCR admite sesizarea presedintelui Iohannis

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, declarand neconstitutionala Legea prin care alesii locali care sunt condamnati la inchisoare cu suspendare nu isi pierd mandatul.

Curtea Constitutionala a apreciat ca, prin legea adoptata de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar solutia aleasa ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apara integritatea functiei de ales local.
 
Decizia a fost luata in unanimitate de judecatorii CCR.

Sesizarea discutata miercuri cu privire la Statutul alesilor locali a fost depusa pe 22 iunie de catre presedintele Klaus Iohannis. Presedintele a cerut Parlamentului si reexaminarea acestei legi, insa Legislativul i-a respins solicitarea si a adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare.
 
Legea modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local si de consilier judetean, respectiv a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean, astfel incat aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare, cu exceptia cazurilor de condamnare pentru dare sau luare de mita.
 

6 iulie 2016 12:44
Modifică setările cookies