• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Primii nascuti reusesc mai bine in viata, mai ales daca sunt fete

Primii nascuti reusesc mai bine in viata, mai ales daca sunt fete

Primii nascuti din familie au cele mai mari sanse de a obtine cele mai bune calificari profesionale. Probabilitatile sunt mai mari in cazul fetelor, comparativ cu al baietilor, arata rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Essex si coordonat de Feifei Bu, in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Astfel, primii nascuti au cu 16% mai multe sanse de a avea acces la studii superioare, iar fetele au sanse cu 4% mai mari decat baietii de a obtine calificari profesionale mai bune. 

Exemplele cele mai relevante ale studiului au fost scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", Hillary Clinton, fostul secretar de stat al Statelor Unite, vedeta de televiziune Oprah Winfrey si cantareata Beyoncé - toate fiind primii copii nascuti in familiile lor. 

Pe de alta parte, primii nascuti de sex masculin - precum Barack Obama, Bill Clinton si George W. Bush - s-au situat pe locul al doilea in privinta ratei de succes, inregistrata mai tarziu in viata. 

"Exista cateva explicatii posibile ale realizarilor superioare si ale ambitiei de care dau dovada fratii mai mari - una dintre ele ar putea fi aceea ca, de fapt, sunt mai inteligenti. In ceea ce ma priveste, inclin sa favorizez teoria conform careia investitia parintilor joaca, cel mai probabil, un rol in acest caz", a declarat Feifei Bu.

1.503 grupuri de frati si 3.532 de indivizi au participat la acest studiu, realizat in cadrul a doua sondaje - British Household Panel Survey si Understanding Society. 

Chiar luand in considerare educatia si statutul profesional al parintilor, studiul a evidentiat faptul ca primii nascuti aveau o probabilitate cu 7% mai mare de a dori sa isi continue studiile, comparativ cu fratii mai mici.  Peste jumatate dintre personalitatile laureate ale premiului Nobel si dintre presedintii Statelor Unite au fost primii nascuti in familiile din care proveneau. 

Cu toate acestea, studiul a relevat faptul ca o distanta de cel putin patru ani intre frati ar putea imbunatati realizarile scolare si profesionale ale celor mai mici, transmite Mediafax.


29 aprilie 2014 09:23
Modifică setările cookies