• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste la Kiev. Ucrainienii manifesteaza pentru UE

Proteste la Kiev. Ucrainienii manifesteaza pentru UE

Mii de ucraineni proeuropeni au inceput sa se adune duminica in centrul Kievului la o mare manifestatie a opozitiei, pentru a-si exprima protestul fata de schimbarea pozitiei Guvernului, care a decis sa nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.

Aproximativ 7.000 de persoane se aflau in Parcul Sevcenko inainte de inceperea manifestatiei, catre ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei), in Piata Independentei, un simbol al revolutiei "portocalii" proocidentale din 2004, a constatat un corespondent AFP.
 
Participantii agitau steaguri ale Uniunii Europene si Ucrainei si pancarte cu mesaje ca "Iubesc UE", la acest miting la care opozitia asteapta pana la 10.000 de persoane.
 
Fortele de ordine au fost mobilizate pentru a impiedica eventuale probleme.
 
Guvernul ucrainean a abandonat joi, in pofida tuturor asteptarilor, negocierile asupra unui acord de asociere cu UE si a decis sa se indrepte catre marele vecin rus, o decizie denuntata de opozitie si perceputa ca o eroare strategica in Europa.
 
Iulia Timosenko, fostul premier si adversarul politic al presedintelui Viktor Ianukovici, si-a indemnat compatriotii, inca de vineri, sa protesteze in strada fata de abandonarea acestui acord, a carui semnare era prevazuta la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 28 si 29 noiembrie.
 
Timosenko, care ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru o acuzatie de abuz de putere, pe care o atribuie unei razbunari politice, l-a avertizat pe Ianukovici ca ar comite "eroarea vietii sale", intr-o scrisoare adresata presedintelui pe care i-a transmis-o prin avocatul sau.
 
Rusia, destinatia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a avertizat Kievul ca vor exista consecinte comerciale in cazul unui acord cu UE, exercitand presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta sa se alature uniunii vamale a unor tari din fosta Uniune Sovietica.
 
Renuntand la apropierea de UE in favoarea cooperarii cu Moscova, Ucraina isi salveaza economia fragila pe termen scurt, in detrimentul perspectivelor dezvoltarii pe care i le-ar fi oferit optiunea europeana, sunt de parere unii experti.

24 noiembrie 2013 15:05
Modifică setările cookies