• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste violente in tarile musulmane fata de caricaturile din revista Charlie Hebdo. Zece morti in Niger, ambasade franceze, biserici si magazine incendiate in Yemen si Pakistan

Proteste violente in tarile musulmane fata de caricaturile din revista Charlie Hebdo. Zece morti in Niger, ambasade franceze, biserici si magazine incendiate in Yemen si Pakistan

Cinci persoane au murit sambata, la Niamey, iar alte cinci vineri, la Zinder, in urma protestelor violente fata de publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed in editia de miercuri a saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, a anuntat presedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou.

"La Niamey, bilantul este de cinci morti, cu totii civili, dintre care patru ucisi in biserici si baruri", a declarat presedintele Nigerului.
 
In plus, un corp "calcinat" a fost gasit sambata dimineata, potrivit lui Mahamadou Issoufou, intr-o biserica din Zinder, unde patru persoane au murit in urma violentelor de vineri.
 
Proteste violente au avut loc vineri si sambata in Niger fata de publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed in editia de miercuri a saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo.
 
In total, zece biserici au fost incendiate de protestatari.
 
In afara de cele zece biserici incendiate, numeroase baruri, hoteluri, magazine de bauturi sau diverse magazine apartinand unor nemusulmani sau avand insemne ale unor intreprinderi franceze au fost, de asemenea, distruse.
 
Zeci de persoane au manifestat sambata dimineata si in fata Ambasadei Frantei din Sanaa. In contextul in care masurile de securitate au fost consolidate in zona Ambasadei Frantei, zeci de persoane au scandat "Pleaca, pleaca, ambasadorule!".
 
Ele agitau banderole pe care se putea citi mesaje ca "imi sacrific tatal si mama pentru Profet" sau "Armata lui Mahomed s-a trezit".
 
Publicarea miercuri a unei noi caricaturi cu Profetul de catre Charlie Hebdo - tinta pe 7 ianuarie a unui atac jihadist sangeros - a declansat vineri manifestatii de furie in toata lumea musulmana.
 
Aceste proteste au fost patate de violente in Niger si in Pakistan.
 
Patru persoane au fost ucise si alte 45 ranite la Zinder, al doilea cel mai important oras din Niger. Centrul Cultural Francez a fost incendiat, iar trei biserici devastate. Sambata, tiruri cu gaze lacrimogene au avut loc contra manifestantilor anit-Charlie Hebdo la Niamey.
 
La Karachi, in sudul Pakistanului, protestatari s-au confruntat cu politia, dupa ce au incercat sa se apropie de Consulatul Frantei, iar un fotograf pakistanez de la Agence France-Presse (AFP) a fost ranit grav.
 
Statele Unite au condamnat vineri violentele care au patat aceste manifestatii, reafirmand dreptul "universal" al presei de a publica libera orice tip de informatie, inclusiv caricaturi.
 

18 ianuarie 2015 10:04
Modifică setările cookies