• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Putin a aprobat noua doctrina militara a Rusiei: consolidarea NATO si scutul antiracheta, considerate amenintari

Putin a aprobat noua doctrina militara a Rusiei: consolidarea NATO si scutul antiracheta, considerate amenintari

Kremlinul a publicat noua versiune a doctrinei militare a Rusiei, aprobata de presedintele Putin, care desemneaza consolidarea capacitatilor NATO si proiectul scutului antiracheta din Europa de Est printre amenintarile la adresa securitatii tarii, relateaza AFP.

Doctrina mentioneaza "consolidarea capacitatilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse si masurile luate in vederea amplasarii unui sistem global de aparare antiracheta" in Europa de Est. 

Moscova a denuntat de mai multe ori decizia Aliantei de a pozitiona trupe in mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum tarile baltice sau Polonia, dar si proiectul american de instalare a unui scut antiracheta in Europa de Est. 

Ucraina a facut miercuri un pas spre Alianta Nord-Atlantica, renuntand la statutul sau de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei si care poate permite Kievului sa ceara, la un moment dat, aderarea la NATO. 

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este pastrat, punand accentul pe un angajament militar al Rusiei numai in cazul in care toate solutiile non-violente sunt epuizate.  Aceasta noteaza ca "probabilitatea unui razboi de anvergura impotriva Rusiei a scazut", dar enumera o serie de amenintari care s-au intensificat in anumite domenii, precum revendicarile teritoriale, "ingerinta in afacerile interne" din partea altor state si trimiterea de arme strategice in spatiu. 

Noua doctrina militara rusa introduce de asemenea conceptul de "disuasiune non-nucleara", care prevede mentinerea pregatirii fortelor militare conventionale la un nivel inalt si un angajament fata de organizatiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).  Rusia isi rezerva totusi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear in caz de agresiune impotriva sa sau a aliatilor sai sau in caz de "amenintare pentru existenta statului.


27 decembrie 2014 10:24
Modifică setările cookies