• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Radu Beligan a intrat in Cartea Recordurilor, pentru cel mai longeviv actor aflat in activitate

Radu Beligan a intrat in Cartea Recordurilor, pentru cel mai longeviv actor aflat in activitate

Radu Beligan, care va implini, sambata, 95 de ani, va primi titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena de teatru din partea Cartii Recordurilor Guinness, duminica, la Teatrul National Bucuresti, potrivit unui comunicat, citat de Mediafax.

Duminica, la Teatrul National Bucuresti, imediat dupa spectacolul "Egoistul", jucat si regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru. Spectacolul va incepe la ora 19.00.
 
Premiul ii va fi inmanat de prezentatorul TV Catalin Maruta, care, impreuna cu echipa emisiunii "La Maruta", a facut demersurile pentru ca numele actorului Radu Beligan sa fie inscris in Guinness World Records.
 
Radu Beligan va fi sarbatorit si in ziua in care implineste 95 de ani, pe 14 decembrie, la Teatrul Metropolis din Bucuresti, unde cel mai longeviv artist al scenei romanesti va juca in premiera "Lectia de violoncel", in regia lui Felix Alexa.
 
Radu Beligan imparte de peste 70 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.
 
Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, "Doctor fara voie" de J. B. P. Molière, "Straini in noapte" de Eric Assous.
 
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.
 
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu Steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.

9 decembrie 2013 15:38
Modifică setările cookies