• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Referendumul privind centrala nucleara de la Belene, Bulgaria, a fost invalidat

Referendumul privind centrala nucleara de la Belene, Bulgaria, a fost invalidat

Referendumul privind energia nucleara din Bulgaria a aratat, duminica, existenta unei majoritati covarsitoare in favoarea centralelor atomice, insa a fost invalidat din cauza unei participari foarte reduse, conform datelor furnizate de doua institute de sondaje, citate de AFP.

Astfel, conform primelor extimari date de institutele de sondaje Gallup si Alpha Research, doar intre 20,5 la suta si 21,8 la suta din cei 6,9 milioane de alegatori inscrisi votasera pana la ora 19:00, ora de inchidere a scrutinului, fata de aproape 60 la suta la aceeasi ora la cele mai recente alegeri legislative din iunie 2009. Pentru ca rezultatul sa fie validat sunt necesare voturile a 4,35 de milioane de alegatori (aproximativ 60 la suta).
 
Pentru acest prim referendum din istoria postcomunista a Bulgariei, alegatorii si-au exprimat votul privind un proiect bulgaro-rus al unei noi centrale nucleare la Belene (nord), abandonat de guvern din cauza costurilor ridicate. Intre 60,3 la suta si 61 la suta dintre participantii la vot s-au pronuntat in favoarea proiectului, conform celor doua institute de sondaje.
 
Sustinatorii proiectului Belene, printre care se numara socialistii si nationalistii, subliniaza ca aceasta noua centrala nucleara ar permite dezvoltatea inaltelor tehnologii, crearea de noi locuri de munca si ar contribui la independenta energetica a tarii. Acestia estimeaza costul proiectului la 5,1 miliarde de euro.
 
Adversarii proiectului, printre care se numara partidul de centru-dreapta GERB aflat la guvernare si alti conservatori care formeaza majoritatea in parlament, precum si ecologistii, subliniaza ca acesta ar creste dependenta Bulgariei fata de Rusia in materie energetica. Acestia evalueaza proiectul a peste 10 miliarde de euro si apreciaza ca nu va fi rentabil.

28 ianuarie 2013 09:35
Modifică setările cookies