• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Relatii incordate cu Ungaria. Ambasadorul roman la Budapesta, convocat la Ministerul de Externe ungar

Relatii incordate cu Ungaria. Ambasadorul roman la Budapesta, convocat la Ministerul de Externe ungar

Secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth l-a convocat joi pe ambasadorul roman in Ungaria, Victor Micula, pentru a respinge, intr-o declaratie verbala, ceea ce a declarat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, la Izvorul Muresului si intr-un interviu recent acordat cotidianului Gandul.

Nemeth a respins ferm acuzatiile lui Corlatean, potrivit carora legea ungara privind coeziunea nationala contine o strategie ungara de "recucerire a Bazinului Carpatic" si urmareste sa "repuna in discutie tratatele de pace de la Versailles". "Textul legii contine tocmai opusul", a declarat secretarul de stat, citat de MTI, scrie Mediafax.
 
Titus Corlatean a declarat, miercuri, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca situatia actuala a relatiei dintre cele doua state a fost generata de lipsa unor reactii ferme din partea "presedintelui, premierului, Guvernului si institutiilor publice" in 2010, atunci cand Guvernul Fidesz, sprijinit de Jobbik, a adoptat legea privind "comemorarea Tratatului de la Trianon" si legea privind acordarea cetateniei ungare.
 
Ministerul a respins, de asemenea, declaratiile lui Corlatean potrivit carora legea prin care se acorda cetatenia ungara "stabileste un criteriu etnic".
 
In realitate, afirma Nemeth, practica ungara, similara celei romanesti, le cere aplicantilor sa stapaneasca limba maghiara si sa aiba rude de sange cu cetatenie ungara.
 
"Concluziile nefondate" au ca scop sa calomnieze Ungaria si sa intimideze etnicii maghiari din Romania, a declarat Nemeth, adaugand ca eforturile declarate democratic ale comunitatii maghiare din Romania, inclusiv cererile de autonomie, sunt legitime si conforme practicii si normelor europene si internationale.
 
Secretarul de stat i-a spus ambasadorului ca Ungaria continua sa fie implicata in dezvoltarea relatiilor cu Romania pe baza unui dialog sincer si obiectiv.

15 august 2013 19:14
Modifică setările cookies