• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Respiram cel mai poluat aer. Gazele cu efect de sera din atmosfera au atins niveluri record in 2012

Respiram cel mai poluat aer. Gazele cu efect de sera din atmosfera au atins niveluri record in 2012

Anul 2012 a fost marcat de o noua crestere a concentratiei de gaze cu efect de sera in atmosfera, aflate la originea incalzirii globale, iar aceasta tendinta nu va fi inversata in 2013, potrivit expertilor de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), o agentie a ONU cu sediul la Geneva.

Potrivit celor mai recente analize, concentratia de CO2, gazul cu efect de sera de origine umana cel mai abundent in atmosfera, a crescut cu 0,56% intre 2011 (precedentul an record) si 2012.
 
Pentru metan, un alt gaz cu efect de sera studiat de OMM, cresterea a fost de 0,33%, iar, pentru protoxidul de azot (N2O), cresterea a fost de 0,28%.
 
"Situatia nu poate decat sa se agraveze in 2013, tinand cont de faptul ca nicio decizie nu a fost luata pentru a opri aceasta tendinta de crestere", a spus Michel Jarraud, reprezentantul OMM. "Nu mai este o curba lineara, cresterea se accelereaza", a adaugat el.
 
Daca omenirea va continua pe aceasta cale, "temperatura medie a Globului, la sfarsitul secolului, ar putea creste cu 4,5 grade peste valoarea din era industriala (anul 1750, n.r.) si chiar cu mai mult in anumite regiuni, iar consecintele ar fi catastrofice", a spus acelasi expert.
 
Dioxidul de carbon (CO2) este principalul vinovat pentru incalzirea climatica. Concentratia sa in atmosfera a crescut in 2012 cu 2,2 ppm (parti per milion), in conditiile in care cresterea a fost de 2,0 ppm in 2011.
 
Este un gaz care "ramane in atmosfera timp de sute sau chiar mii de ani", a precizat OMM, potrivit careia "cele mai multe dintre aspectele incalzirii globale vor persista timp de secole, chiar daca emisiile de CO2 vor scadea brusc".
 
OMM a dezvaluit, de asemenea, o crestere a concentratiei de metan (CH4), din 2007, in conditiile in care acea crestere se stabilizase "la o valoare apropiata de zero" intre 1996 si 2006.

7 noiembrie 2013 13:56
Modifică setările cookies