• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Reteaua terorista Al-Qaida isi face noi adepti, pe fondul instabilitatii din Egipt

Reteaua terorista Al-Qaida isi face noi adepti, pe fondul instabilitatii din Egipt

Represiunea sangeroasa a Fratilor Musulmani in Egipt reprezinta un avantaj pentru Al-Qaida, care ar putea profita de aceasta, facandu-si noi adepti si deschizand un nou front in Orientul Mijlociu, apreciaza experti, citati de AFP.

Odata cu cresterea numarului mortilor si ranitilor, represiunea sangeroasa s-ar putea solda cu aparitia unei noi generatii de militanti convinsi, adepti ai actiunii violente si terorismului, dar si a indemnurilor liderului miscarii fondate de Osama ben Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care condamna calea democratica si face apel pentru lupta armata, scrie Mediafax.
 
"Exista temerea ca reprimarea in sange a unor manifestatii pasnice sa nu incurajeze trecerea la violenta a unei minoritati islamiste convinse de inutilitatea procesului politic", marturiseste pentru AFP Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po (Paris), autor al cartii "Noul Orient Mijlociu", aparuta la Fayard. "Militarii egipteni vor alimenta astfel terorismul pe care pretind ca il combat", a adaugat profesorul francez.
 
Intr-o interventie difuzata la inceputul lunii pe forumuri islamiste, liderul Al-Qaida, al carui frate a fost arestat in apropiere de Cairo, a incercat sa-i convinga pe internauti ca represiunea in curs arata ca alegerile reprezinta o himera, astfel incat doar jihadul si lupta armata pot permite aparitia unui regim cu adevarat islamic.
 
"In aceasta vara, in Egipt, se joaca viitorul jihadului global. Urmatoarea generatie a Al-Qaida este in curs de aparitie", adauga Riedel, analist la Brookings Institution, un grup de reflectie de la Washington.

23 august 2013 06:59
Modifică setările cookies