• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Romania, pe locul 4 in Europa ca expunere la risc seismic

Romania, pe locul 4 in Europa ca expunere la risc seismic

Este concluzia unui studiu defasurat in 13 state, la care au participat 50 de cercetatori, si care s-a incheiat cu... trasarea unei noi harti seismice a continentului. Astfel, in urmatoarea jumatate de secol ne putem astepta la doua sau chiar trei cutremure cu magnitudine mai mare de 7, pe scara Richter. Ceea ce este o veste proasta, avand in vedere cate cladiri neconsolidate avem si cat de nepregatiti suntem cu totii, de la simpli cetateni la autoritati.

Moldova si Muntenia sunt sub cod rosu de cutremur pe harta europeana. Asta pentru ca in Vrancea activitatea seismica ar putea creste in intensitate in urmatorii 50 de ani.

Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului
"In fiecare secol avem unul, doua, trei cutremure mari, de peste 7. Vrancea este acum in faza finala. Stiti cum e, exact atunci cand cineva moare, inainte de moarte are asa niste spasme. Ultimele rabufniri de activitate, dar care sunt sau vor fi destul de importante"

Un cutremur mare, cu magnitudine peste 7, ar afecta grav trei sferturi din Romania. Studiind istoria, specialistii au observat ca in ultimele secole am avut seisme devastatoare la fiecare 36 de ani. Exact atatia s-au implinit in 2013 de la cutremurul din '77.

Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului
"Acum in Vrancea este liniste. Nu este asteptat un cutremur mare"

Specialistii au estimat ca in tara noastra, constructiile ar trebui sa suporte vibratii cuprinse intre 0,2 si 0,4 g. Astfel de miscari sunt provocate de cutremure cu magnitudine 7.

Prof. dr. Dan Lungu, specialist in siguranta constructiilor

"Avem norme si reguli foarte avansate in constructii, insa la aplicarea lor stam foarte prost. Am facut un proiect cu japonezii, platit de ei ca sa ne prezinte si sa ne invete cum sa construim anti-seismic. Ghiciti ce s-a intamplat cu acel proiect - a fost omorat in fasa, pentru ca guvernul nu a mai asigurat cadrul legal. Si noi nu plateam nimic."

Dupa ce activitatea seismica din Vrancea se va incheia, specialistii sustin ca tensiunile acumulate in placile tectonice pe care este asezata tara noastra ar putea genera cutremure si in Transilvania, Oltenia, Maramures sau orice alta zona, care pana acum nu a fost zguduita de astfe de miscari.



 


20 august 2013 14:00
Modifică setările cookies