• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia a pierdut controlul unui vehicul spatial de alimentare a ISS. Roscomos incearca recuperarea

Rusia a pierdut controlul unui vehicul spatial de alimentare a ISS. Roscomos incearca recuperarea

Agentia spatiala rusa Roscosmos incearca sa recastige controlul vehiculului spatial robotizat Progress 59, care pare sa fi suferit o defectiune majora la putin timp dupa lansarea pe orbita, ce a avut loc marti, intr-o misiune de alimentare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), potrivit space.com, preluat de Mediafax.

Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arata ca vehiculul se roteste ametitor, Pamantul si Soarele aparand si iesind din cadru. Controlorii de zbor rusi au abandonat planurile de a incerca conectarea vehiculului la ISS, operatiune care era programata pentru joi, potrivit purtatorului de cuvant al NASA Rob Navias. Conectarea, programata initial pentru marti si amanata apoi pentru joi, este in prezent "amanata pe termen nedeterminat", potrivit declaratiei lui Navias.
 
Problemele au aparut la putin timp dupa ce Progress 59 a fost lansata in spatiu cu ajutorul unei rachete rusesti Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a avut loc marti, la ora 7.09 GMT (10.09 ora Romaniei), vehiculul fara echipaj uman la bord transportand peste trei tone de alimente, combustibil si alte materiale necesare aprovizionarii si functionarii ISS.
 
Controlorii de zbor rusi au incercat recastigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, in timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fara succes. In cursul zilei de miercuri, Progress 59 va trece din nou pe deasupra statiilor de control de la sol rusesti, iar controlorii de zbor vor incerca sa recastige controlul asupra vehiculului.
 
Vehiculele spatiale rusesti Progress sunt capsule robotizate de unica folosinta, vazute drept "caii de povara" dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite in mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital inca din anul 2000, cand primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, si au o istorie de succes. In august 2011, o defectiune din timpul lansarii a dus la prabusirea vehiculului Progress 44.
 
Cea mai recenta misiune de alimentare a ISS a fost efectuata de capsula fara echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansata pe 14 aprilie si s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

29 aprilie 2015 12:19
Modifică setările cookies