• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia avertizeaza R. Moldova ca exista riscul destabilizarii situatiei in Transnistria

Rusia avertizeaza R. Moldova ca exista riscul destabilizarii situatiei in Transnistria

Actiunile Republicii Moldova vizand contingentul de pace rus din Transnistria sunt "neprietenoase" si risca sa destabilizeze situatia in regiune, avertizeaza Ministerul rus de Externe, conform RIA Novosti.

Potrivit diplomatiei ruse, Chisinaul a reluat recent o "campanie de propaganda" care ar avea rolul evacuarii contingentului rus din Transnistria si al modificarii statutului actualei misiuni internationale de pace.
 
"Orice actiuni vizand destabilizarea situatiei in regiune, incercarile de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept actiuni neprietenoase care au rolul subminarii bazelor operatiunii de mentinere a pacii…", precizeaza Ministerul rus de Externe.
 
Regimul separatist de la Tiraspol a denuntat in mai multe randuri presupuse actiuni ale Chisinaului de a impune o blocada economica asupra Transnistriei, pe fondul conflictului din Ucraina.
 
Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, declara saptamana trecuta ca prezenta militara rusa garanteaza securitatea republicii separatiste Transnistria. "Locuitorii Transnistriei constientizeaza rolul crucial pe care il au fortele de pace ruse in garantarea securitatii tarii", a declarat Sevciuk la implinirea a 22 de ani de la trimiterea trupelor ruse in regiunea transnistreana. "Efectivele de pace ruse trebuie sa ramana aici pana va fi gasita o formula de rezolvare a disensiunilor cu autoritatile moldovene", a subliniat liderul de la Tiraspol.
 
Sevciuk a participat martea trceuta la o ceremonie care a constat printre altele in depunerea de coroane de flori la monumentul generalului rus Lebed, care a oprit conflictul militar din Transnistria in anul 1992. Circa 1.000 de persoane au fost ucise in confruntarile care avusesera loc pana atunci.
 
Trupe din Rusia, Republica Moldova si Transnistria, precum si observatori din Ucraina mentin pacea pe cele doua maluri ale Nistrului.

5 august 2014 07:02
Modifică setările cookies