• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia considera ca acordul cu Iranul face ca scutul antiracheta din Europa sa nu mai aiba sens

Rusia considera ca acordul cu Iranul face ca scutul antiracheta din Europa sa nu mai aiba sens

Aplicarea acordului obtinut in dosarul nuclear iranian va elimina necesitatea amplasarii unui scut antiracheta in Europa, a declarat luni seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, in cadrul unui forum mediatic ruso-italian care are loc la Roma, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

"In cazul realizarii intelegerilor cu Iranul, motivul invocat pentru justificarea punerii in functiune a unui sistem de aparare antiracheta in Europa va inceta sa mai existe", a afirmat Lavrov.
 
Statele Unite au inceput sa instaleze pe continent un sistem de aparare antiracheta format din radare de alerta de inalta frecventa si rachete interceptoare care vor fi amplasate la sol si pe mare. Potrivit oficialilor americani, acest sistem are ca scop sa protejeze Statele Unite si aliatii lor europeni de atacuri balistice si nucleare ce vin din partea unor tari precum Coreea de Nord sau Iranul.
 
Marile puteri si Iranul au incheiat, in noaptea de sambata spre duminica, la Geneva, un prim acord istoric in vederea impiedicarii extinderii programului nuclear iranian.
 
Cele cinci zile de negocieri s-au desfasurat intr-un mare hotel la Geneva, in care au fost cazate toate delegatiile. Diplomatii si expertii din cadrul Grupului 5+1 au negociat incepand de miercuri, in urma unui esec la inceputul lui noiembrie, dupa care li s-au alaturat ministrii lor de Externe.

26 noiembrie 2013 10:22
Modifică setările cookies