• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia: Exista riscul unui razboi mondial in cazul unei ofensive terestre straine in Siria

Rusia: Exista riscul unui "razboi mondial" in cazul unei ofensive terestre straine in Siria

Premierul rus, Dmitri Medvedev, afirma ca marile puteri trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru a pune capat razboiului din Siria si ca o ofensiva terestra straina in aceasta tara ar putea duce la izbucnirea unui "nou razboi mondial", relateaza Reuters si AFP. 

"Ofensiva terestra face in general ca un razboi sa devina permanent", a avertizat seful guvernului rus, in Handelsblatt.  

"Americanii si partenerii nostri arabi trebuie sa se gandeasca bine: vor un razboi permanent?", a declarat Medvedev.   "Ar fi imposibil" ca un astfel de razboi sa fie castigat rapid, "in special in lumea araba, unde fiecare lupta cu fiecare", a mai spus el, conform traducerii in germana a afirmatiilor sale, transmite Agerpres.

"Toate partile trebuie obligate sa se aseze la masa negocierilor, in loc sa dezlantuie un nou razboi mondial", a declarat el.  

Medvedev a mai spus ca SUA si Rusia trebuie sa exercite presiune asupra tuturor partilor implicate in conflict pentru a se ajunge la o incetare a focului.  

Ulterior, principalii actori ai dosarului sirian au cazut de acord, in noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) sa puna in aplicare o "incetare a ostilitatilor" partiala in Siria in termen de o saptamana si asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populatia civila, a anuntat secretarul de stat american John Kerry, informeaza agentiile DPA si AFP.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape sase ore cu ministri de externe europeni si din Orientul Mijlociu inainte de anuntarea incetarii ostilitatilor, cu cateva ore inaintea Conferintei de Securitate de la München.


12 februarie 2016 12:27
Modifică setările cookies