• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Schema Liberty  aprinde  Marea Britanie. George Michael, Michael Caine, Arctic Monkeys, acuzati de evaziune fiscala

Schema Liberty "aprinde" Marea Britanie. George Michael, Michael Caine, Arctic Monkeys, acuzati de evaziune fiscala 

Mai multe celebritati, precum George Michael, Gary Barlow, Michael Caine, Katie Melua si membrii trupei Arctic Monkeys, au fost acuzate de evaziune fiscala, alaturi de avocati, medici si judecatori.

Potrivit Daily Mail, artistii citati au fost acuzati de jurnalistii britanici de ipocrizie, miercuri, intrucat s-au folosit de o schema de evaziune fiscala, foarte elaborata, in ciuda faptului ca au vorbit in numeroase ocazii despre importanta achitarii taxelor si a impozitelor. 

Aproximativ 1.600 de celebritati, oameni de afaceri, avocati, medici si avocati au incercat sa ascunda de fiscul britanic circa 1,2 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde euro) prin intermediul unei complicate retele de firme din strainatate.

Michael Caine, Gary Barlow si doi dintre colegii lui din grupul Take That, prezentatoarea BBC Anne Robinson si cei patru membri ai trupei rock Arctic Monkeys sunt cercetati pentru participarea lor in controversata schema fiscala "Liberty". 

Din acelasi motiv, cantareata Katie Melua a fost aspru criticata de organizatia Christian Aid, care a nominalizat-o pe artista la un trofeu - Tax Superhero Award - in anul 2010, dupa ce aceasta a declarat in mod public faptul ca plateste taxe care valoreaza "aproape jumatate din veniturile" sale, pentru a sprijini serviciile publice din Marea Britanie. 

Schema de evaziune fiscala "Liberty" a fost desfiintata in 2009, atunci cand o eroare din legislatia fiscala britanica a fost remediata.

Fiscul britanic - HM Revenue and Customs (HMRC) - intentioneaza sa prezinte acest caz in fata tribunalului, iar primele audieri in acest sens au fost deja programate pentru martie 2015. 

Expertii sunt de parere ca organizatorii acestui plan de evaziune fiscala vor fi condamnati, iar celebritatile si ceilalti investitori vor fi nevoiti sa inapoieze statului britanic mai multe sute de milioane de lire sterline. 

Katie Melua, nascuta in Georgia, a incercat sa "ascunda" de fiscul britanic suma de 850.000 de lire sterline in 2008, platind fondului "Liberty" o taxa de 59.500 lire sterline, potrivit publicatiei The Times. 

George Michael, in varsta de 51 de ani, a carui avere este estimata la 105 milioane de lire sterline, ar fi platit aceluiasi fond o taxa de 443.000 de lire sterline pentru a ascunde de fisc venituri nete de 6,2 milioane de lire sterline. In 1996, cu un an inainte de venirea la putere a Partidului Laburist, cantaretul britanic declara: "As fi de acord sa platesc 50% sau 60% din incasarile mele pentru un guvern laburist". 

Actorul Michael Caine, in varsta de 81 de ani, ar fi incercat la randul sau sa "ascunda" de fiscul britanic suma de 600.000 de lire sterline. In anul 2009, el a facut o declaratie socanta, spunand ca se va muta in Statele Unite daca pragul maximal de impozitare a veniturilor din Marea Britanie va ajunge la 51%. 

Prezentatoarea de televiziune Anne Robinson, in varsta de 70 de ani, care ar fi pastrat 4 milioane de dolari dupa ce a platit fondului "Liberty" o taxa de 280.000 de lire sterline, a spus in 2002 ca plateste "taxe vaste" statului britanic. 

Cei patru membri ai trupei Arctic Monkeys - Alex Turner, Jamie Cook, Nick O'Malley si Matt Helders - au platit fiecare aceluiasi fond comisioane cuprinse intre 38.000 de lire sterline si 84.000 de lire sterline pentru a-si pastra intacte veniturile obtinute, cuprinse la randul lor intre 557.000 de lire sterline si 1,1 milioane de lire sterline. 

Daily Mail spune ca Gary Barlow, in varsta de 43 de ani, ar fi scutit de la impozitare venituri de 4,46 milioane de lire sterline, iar doi dintre colegii lui din grupul Take That, Mark Owen, in varsta de 42 de ani, si Howard Donald, in varsta de 46 de ani, ar fi scutit la randul lor de la impozitare sume de 1,4 milioane de lire sterline, respectiv 2,1 milioane de lire sterline. 

Fondul "Liberty" a functionat in mod legal in perioada existentei sale, iar unii dintre investitorii lui au ales sa nu beneficieze de pe urma scutirilor fiscale oferite de fond sau, daca au facut-o, au achitat ulterior diferentele fiscale pe care le datorau statului britanic.


10 iulie 2014 18:17
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies