• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Singurul aparat foto utilizat in misiunile Apollo care a fost readus pe Terra, scos la licitatie

Singurul aparat foto utilizat in misiunile Apollo care a fost readus pe Terra, scos la licitatie

Singurul aparat de fotografiat folosit in timpul misiunilor Apollo de pe Luna, intre anii 1969 si 1972, care a fost apoi readus de NASA pe Terra, va fi scos la licitatie la Viena, pe 22 martie, au anuntat, joi, reprezentantii galeriei Westlicht, citati de AFP.

Aparatul de fotografiat, care putea fi atasat in partea din fata a costumului unui astronaut, este estimat intre 150.000 de euro si 200.000 de euro, a declarat Peter Coeln, fondatorul Westlicht, una dintre cele mai reputate galerii de arta din lume in domeniul fotografiei.
 
In total, NASA a trimis 14 aparate foto in spatiu in cadrul misiunilor sale Apollo, insa doar unul dintre ele a fost readus pe Terra, probabil din cauza problemelor ce apareau in momentul scoaterii filmului.
 
Celelalte 13 aparate, cantarind fiecare mai multe kilograme, au fost abandonate pe Luna, pentru a permite astronautilor sa aduca pe Terra roci lunare. In acele vremuri, chestiunea greutatii reprezenta o sursa de ingrijorare majora in cadrul misiunilor spatiale.
 
Astronautul american Jim Irwin a folosit aparatul Hasselblad si a realizat 299 de fotografii in cele trei zile petrecute pe Luna in timpul misiunii Apollo 15. Aparatul este pus in vanzare de un colectionar italian, care il cumparase de la un american.
 
O placuta din interiorul aparatului, continand numarul 38 - acelasi care apare pe fotografiile realizate de NASA - "reprezinta dovada care atesta in procent de 100% ca acest aparat este cel adevarat si ca el a fost cu adevarat pe Luna", a spus Peter Coeln.
 
Galeria Westlicht a vandut la licitatie, in 2012, cel mai scump aparat de fotografiat din lume, un prototip Leica din 1923, care a fost achizitionat cu 2,16 milioane de euro.

30 ianuarie 2014 18:15
Modifică setările cookies