• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Siria a cerut oficial aderarea la Conventia pentru interzicerea armelor chimice

Siria a cerut oficial aderarea la Conventia pentru interzicerea armelor chimice

Natiunile Unite au primit cererea Siriei de aderare la Conventia Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, anunta purtatorul de cuvant al ONU, citat de AFP, scrie Mediafax.

"In urma cu cateva ore, am primit un document din partea Guvernului sirian in vederea aderarii la Conventia pentru interzicerea armelor chimice; analizam cererea", a declarat un purtator de cuvant al Natiunilor Unite, Farhan Haq.
 
Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. "Siria va trimite Natiunilor Unite documente, in vederea semnarii unui acord privind armele chimice", a declarat liderul sirian.
 
Siria anuntase de marti ca este pregatita sa prezinte arsenalul chimic comunitatii internationale si sa inceteze fabricarea acestui tip de armament, fara insa a vorbi de distrugerea armamentului neconventional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.
 
Marea Britanie, Franta si Statele Unite intentioneaza sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie pe tema situatiei din Siria, in contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.
 
Statele Unite si alte tari occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul anuntand ca incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morti.
 
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.

12 septembrie 2013 20:11
Modifică setările cookies