• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Soros il acuza pe Viktor Orban, la Bruxelles, de construirea unui  stat mafiot

Soros il acuza pe Viktor Orban, la Bruxelles, de construirea unui ”stat mafiot”

Miliardarul George Soros a criticat joi incercarile premierului ungar Viktor Orban de a inchide universitatea din Budapesta, pe care investitorul a infiintat-o dupa prabusirea comunismului, relateaza The Associated Press.

Intr-un discurs pe care l-a sustinut la Bruxelles, miliardarul american de origine ungara l-a acuzat pe premierul populist ungar de construirea unui ”stat mafiot” in Ungaria.
 
El a folosit acest termen care se bucura de popularitate in randul criticilor lui Orban. Acestia considera ca premierul conduce un sistem politic tot mai autoritarist si mai corupt, in care el si cercul sau restrans se imbogatesc tot mai mult, adesea din fonduri europene.
 
Soros i-a laudat pe ungurii care au oorganizat in ultimele luni demonstratii in strada, in apararea Universitatii Central Europene (CEU), o universitate pe care Soros a infiintat-o in 1991 cu scopul de a consolida statul de drept in regiune.
 
Fidesz, partidul lui Orban, a adoptat in aprilie o noua lege care ameninta existenta acestei institutii la Budapesta.
 
Sunt plin de admiratie fata de modul curajos in care poporul ungar a rezistat inselaciunilor si coruptiei mafiei de stat pe care Orban a creat-o”, le-a spus Soros unor decidenti si lideri economici, in acest discurs la Forumul Economic de la Bruxelles.
 
Un purtator de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a apreciat ca aceste declaratii ale miliardarului dezvaluie ca acesta ”are propria agenda politica”.
 
Cine este exact George Soros si ce avem noi a face cu Europa si soarta ei? De ce trebuie ca ceea ce spune el sa aiba vreo greutate? Reprezentantii democratic alesi ai statelor membre vor decide”, a spus Kovacs.
 
Soros, in varsta de 86 de ani, un supravietuitor al Holocaustului originar din Ungaria, s-a afirmat ca una dintre figurile mondiale cel mai urate de populisti si nationalisti.

2 iunie 2017 10:01
comentarii (0)

Comentarii (0)