• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statele Unite acuza Iranul ca  brutalizeaza  poporul sirian

Statele Unite acuza Iranul ca "brutalizeaza" poporul sirian

Statele Unite au acuzat, marti, Iranul ca sprijina Siria in reprimarea sangeroasa a civililor sirieni, cu doua saptamani inainte de desfasurarea conferintei de pace pe tema conflictului sirian la care Teheranul nu a fost invitat pana in acest moment, relateaza AFP.

Secretarul de Stat american, John Kerry, urmeaza sa aiba o intrevedere cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe 13 ianuarie, la Paris, pentru a discuta despre o ipotetica participare a Iranului la conferinta numita Geneva II, care ar trebui sa inceapa pe 22 ianuarie, in Elvetia, a precizat, intre altele, Departamentul de Stat.
 
Insa, "pana in prezent, Iranul nu a facut nimic altceva decat sa ajute regimul (de la Damasc), sa ajute la venirea unor combatanti straini, sa ajute regimul sa brutalizeze poporul sirian", a denuntat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.
 
Duminica si luni, Kerry si Departamentul de Stat au evocat o participare a iranienilor la Geneva II, insa cu conditia ca Teheranul sa aiba un "rol pozitiv" in dosarul sirian.
 
Daca iranienii "vor sa arate lumii ca incearca intr-adevar sa obtina un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie sa ia masuri. Insa nimic nu arata ca ei au dorinta sau interesul de a face asemenea gesturi", a deplans Psaki.
 
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis luni invitatii pentru conferinta de pace Geneva II. Iranul nu figureaza pe aceasta prima lista care contine aproximativ 20 de tari invitate. ONU, care si-a exprimat dorinta in privinta participarii Iranului, a precizat sa acest subiect delicat urmeaza sa fie discutat de catre Kerry si Lavrov. Cei doi ministri vor avea o intrevedere luni, la Paris, a confirmat Psaki, fara sa ofere alte detalii.

8 ianuarie 2014 09:00
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies