• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Stephen Hawking: Trei amenintari care ar putea distruge specia umana

Stephen Hawking: Trei amenintari care ar putea distruge specia umana 

Celebru pentru teoriile sale cu privire la gaurile negre si la singularitati gravitationale, astrofizicianul britanic Stephen Hawking devine din ce in ce mai cunoscut si pentru avertismentele pe care le-a facut cu privire la amenintarile cu care se va confrunta umanitatea in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, potrivit Live Science.

El a facut o serie de comentarii cu privire la pericolele cu care se va confrunta omenirea pe termen mediu si indepartat.  

Una dintre amenintari este reprezentata de dezvoltarea Inteligentei Artificiale. Hawking si-a exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul AI. Acest tip de inteligenta a masinilor ar putea intr-o zi sa o egaleze sau chiar sa o depaseasca pe cea umana, fapt ce ar putea declansa un scenariu apocaliptic de tipul celor exploatate deja de Hollywood in filme precum "Matrix" sau "Terminator".  Si "copilul teribil al erai digitale", miliardarul si omul de afaceri Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX si Tesla Motors, a declarat la randul sau ca inteligenta artificiala reprezinta "cea mai grava amenintare existentiala la adresa omenirii".

"Tinand cont de uriasul potential al inteligentei artificiale, este important sa studiem cum am putea sa-i culegem roadele evitand potentialul pericol pe care-l reprezinta", se arata in scrisoarea organizatiei Future of Life Institute.

Multi cercetatori din domeniul inteligentei artificiale doresc sa calmeze lucrurile si sustin ca nu suntem nici macar aproape de a produce o inteligenta artificiala capabila de constiinta de sine si cu o capacitate superioara celei umane.

O alta amenintare planeaza asupra societatii umane inca de la inceputuri: agresivitatea umana. Daca masinile pe care le construim nu ne vor ucide, am putea ca noi sa le folosim pentru a face acest lucru. Stepehn Hawking este convins ca agresivitatea umana poate duce la distrugerea intregii civilizatii.  

Spre exemplu, un razboi nuclear major ar pune capat civilizatiei si ar putea chiar sa duca la disparitia speciei umane, conform lui Hawking.  Intrebat ce calitate umana ar dori sa intareasca, Hawking a ales empatia pentru ca "ne aduce impreuna intr-o stare pasnica si plina de dragoste".  

De asemenea, el considera ca explorarea spatiului este extraordinar de importanta pentru a asigura supravietuirea speciei.

Cea de-a treia amenintare este legata de viata extraterestra. Inca din 2010 Stephen Hawking avertiza ca, daca exista viata extraterestra inteligenta, s-ar putea sa nu fie tocmai prietenoasa cu oamenii. 


29 decembrie 2015 17:09
comentarii (60)

Comentarii (60)


constantin 2016-01-04 05:28:01
Daca nu prezicea el ca inteligenta artificiala va fi periculoasa ..eu chiar credeam ca va fi foarte benefica..adica viitorii roboti si computere ne-ar fi facut curat in casa in gradina ne-ar fi facut mancare ne spala pe picioare....e la mintea oricarui om care-si foloseste cel putin un neuron ca inteligenta artificiala ar putea fi periculoasa...logik
... 4 2016
ce crezi tu este subiectiv.Intr o zi vei creste mare.Poate atunci vei fi subiectiv la un alt nivel
Eu 2016-01-04 03:01:30
Un om care nu este bagat in seama cat trebuie ! Cred ca dupa ce va muri acest om o sa intre in istorie exact cum au intrat marile genii ale acestui pamant ! Multi oameni sunt extrem de destepti , dar putini dintre ei sunt si vizionari . Eu cred ca un mare vizionar este regizorul james cameron care pur si simplu are o minte „extraterestra” prin ce creeaza si ce idei are ! Sa stiti ca unele idei sau ganduri pe care unii le transforma in carti sau filme eu cred ca nu sunt atat de „sf” . Cred ca aceste ganduri vin cu un scop si vin doar unor oameni speciali !
strula 4 2016
extraterestru inseamna in afara Terrei.O musca descoperita pe alta planeta inseamna extraterestru.Are mai multa minte decat tine musca?
MARIA 2016-01-03 18:10:20
Si tu poti fi la fel de eficient ca orice alt om despre care ai citit sau auzit vreodata. Cautam urgent colaboratori part time care vor sa castige bani in timpul liber intr-un proiect unic la nivel mondial ce vizeaza intrarea pe piata americana a cartilor electronice. Incheiem contract de comision. Pentru detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa *****
boss 2016-01-02 19:51:03
Ce **** mea ma sa moara **** specie de ******
simion barnutiu 2 2016
Da-ti doua palme,da-te de 3 ori peste cap.Poate asa te vei transforma primato deprimata
Mircea 2016-01-02 15:42:10
50 dolari reali gratuiti la Pokerstars FARA DEPOSIT pe goo.gl/EV3rdS !!!!! (minim 18 ani)
gaga 2016-01-02 14:16:19
De la Cristos incoace , toti proorocii au mancat caccat.......................
Victor 2016-01-02 13:40:12
Nu inteleg de unde atata rautate, complexitate la unii dintre noi. Ce face rau omul asta? avertizeaza despre unele posibile pericole apocaliptice? orice om cu mintea la cap realizeazaca e destul de factibil sa se intample, cel putin doua din cele enumerate de acest savant, nu cititor in cafea cum bine adauga cineva mai jos. Chiar si al treilea pericol cel al inteligentei artificiale, cred ca e demn de luat in considerare, desi comunitatea stiintifica incearca sa camufleze oarecum adevaratul potential al robotilor care se construiesc in ziua de azi sau sunt in faza de proiectie , constructie( aici ma refer la roboti care nu apar la expozitiile internationale, deci nu in vazul flash-urilor presei internationale , la acele fabricatii facute de catre agentiile celor mai puternice guverne din lume, de ce nu chiar ale unor entitati economice, multinationale ,cum vreti sa le numiti). Pentru cei atat de religiosi? va recomand calduros sa cititi biblia si sa incercati sa intelegeti ce cititi, o sa va surprinda ca biblia nu contrazice cu nimic ce spune in acest caz Stephen Hawking. Sa tinem cont in secolele cand s-a scris biblia omul nu avea inca capacitatea distructiva mondiala cum o are de cateva decenii incoace. Se pot face comentarii pe o anumita tema si fara a arunca cu noroi sau a face evaluari puerile si depreciative despre cineva care desi are un handicap vizibil fata de noi ceilalti , majoritatea , are un motiv sa fie inca in viata si asta e cel putin la fel de nobil ca si cel care traieste pentru a se reproduce si a lasa ceva urmasilor, cel care isi dedica viata spiritualitatii, religiei etc. E nevoie doar de putina toleranta si asta nu implica genialitate , doar EDUCATIE
patrocle 2 2016
Ce crezi ca si a dorit Genghis Khan? Dar Cezar? Dar Wilhem? Dar Napoleon? Dar Hitler? Dar Stalin? Dar Mahomed Cuceritorul? Tu contrazici firea umana dornica de grandomanie? De cateva decenii copile? Pune mana si citeste o carte copile
patrocle (3 2016)
Da,imi cer scuze.Afumat,impulsiv si iute la manie
Victor (2 2016)
"Unde dai si unde crapa" vreau sa cred ca dumneata ai inteles ca aici vorbim despre extinctie , nu despre "grandomania" si expansionismul acestor lideri.Ati amintit aceste nume pentru a va sustine critica adusa comentariului meu doar ca grabit fiind sa imi faceti morala :) ati cazut in capcana omitand esenta articolului domnului Hawking. Pe cat ar fi de ilustre aceste exemple ele vin sa va contrazica pentru ca in realitate nici unul nu-si dorea sa rada de pe fata pamantului orice creatura perfect bipeda( mari cuceritor,expansionisti, cautatori de "spatiu vital" vezi Hitler). Eu vorbesc de ultimele decenii pentru ca teoretic doar acum e relevant sa vorbim de distrugere in masa, doar acum tehnologia militara ar permite o eventuala disparitie a civilizatiei umane asa cum o cunoastem.
cristian 2016-01-02 08:17:30
parerea mea este ca fac astia ce vor cu creerele voastre ducetiva mai oameni buni si faceti ceva constructiv decat sa aplecati urechea la toate tampeniile din lume dupa ce caaveti o viata scurta va incarcati memoria cu toate rahaturile ducetiva si faceti dragoste fiti un pic mai iubitorifaceti tara asta cum a fost ca sa rupem gura occidentalilor numai stati si ascultati tampenii haideti sa ne unim si sa schimbam ceva la noi acasa va rog
porim cosmin cristian 2016-01-02 02:20:54
Mai oameni buni,desfinta-ti. Incont .ro , ca o sa va creasca ratingul povestind de chesti reale si nu de povesti cu pesti, o lua-ti in dinti nonstop cu afirmatii de doi lei si cu incontu asta al vostru de doua parale...
FoxPro 2016-01-02 00:26:23
FIre fox!!!!