• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Stephen Hawking: Trei amenintari care ar putea distruge specia umana

Stephen Hawking: Trei amenintari care ar putea distruge specia umana 

Celebru pentru teoriile sale cu privire la gaurile negre si la singularitati gravitationale, astrofizicianul britanic Stephen Hawking devine din ce in ce mai cunoscut si pentru avertismentele pe care le-a facut cu privire la amenintarile cu care se va confrunta umanitatea in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, potrivit Live Science.

El a facut o serie de comentarii cu privire la pericolele cu care se va confrunta omenirea pe termen mediu si indepartat.  

Una dintre amenintari este reprezentata de dezvoltarea Inteligentei Artificiale. Hawking si-a exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul AI. Acest tip de inteligenta a masinilor ar putea intr-o zi sa o egaleze sau chiar sa o depaseasca pe cea umana, fapt ce ar putea declansa un scenariu apocaliptic de tipul celor exploatate deja de Hollywood in filme precum "Matrix" sau "Terminator".  Si "copilul teribil al erai digitale", miliardarul si omul de afaceri Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX si Tesla Motors, a declarat la randul sau ca inteligenta artificiala reprezinta "cea mai grava amenintare existentiala la adresa omenirii".

"Tinand cont de uriasul potential al inteligentei artificiale, este important sa studiem cum am putea sa-i culegem roadele evitand potentialul pericol pe care-l reprezinta", se arata in scrisoarea organizatiei Future of Life Institute.

Multi cercetatori din domeniul inteligentei artificiale doresc sa calmeze lucrurile si sustin ca nu suntem nici macar aproape de a produce o inteligenta artificiala capabila de constiinta de sine si cu o capacitate superioara celei umane.

O alta amenintare planeaza asupra societatii umane inca de la inceputuri: agresivitatea umana. Daca masinile pe care le construim nu ne vor ucide, am putea ca noi sa le folosim pentru a face acest lucru. Stepehn Hawking este convins ca agresivitatea umana poate duce la distrugerea intregii civilizatii.  

Spre exemplu, un razboi nuclear major ar pune capat civilizatiei si ar putea chiar sa duca la disparitia speciei umane, conform lui Hawking.  Intrebat ce calitate umana ar dori sa intareasca, Hawking a ales empatia pentru ca "ne aduce impreuna intr-o stare pasnica si plina de dragoste".  

De asemenea, el considera ca explorarea spatiului este extraordinar de importanta pentru a asigura supravietuirea speciei.

Cea de-a treia amenintare este legata de viata extraterestra. Inca din 2010 Stephen Hawking avertiza ca, daca exista viata extraterestra inteligenta, s-ar putea sa nu fie tocmai prietenoasa cu oamenii. 


29 decembrie 2015 17:09
Modifică setările cookies