• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrişările

Studiu: Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrişările

Agricultura a contribuit la schimbările climatice aproape la fel de mult ca defrişările, prin intensificarea încălzirii globale, potrivit unei cercetări americane care a măsurat cantitatea de carbon preluată din sol prin cultivarea acestuia, relatează Reuters.

Aproximativ 133 de milioane de tone de carbon au fost înlăturate până la o adâncime de doi metri de pe suprafaţa Pământului, în ultimele două secole, prin agricultură, ritm care s-a intensificat, se arată în studiul publicat de PNAS, o publicaţie a Academiei Naţionale de Ştiinţe.
 
Încălzirea globală este provocată în mare parte de acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, generat de arderea carburanţilor fosili şi reducerea numărului de arbori care altfel ar fi absorbit gazele cu efect de seră.
 
Cercetarea a arătat contribuţia semnificativă a agriculturii la acest fenomen, a spus Jonathan Sanderman, cercetător al solului la Woods Hole Research Center în Falmouth, Massachusetts, unul dintre autorii studiului.
 
În timp ce solul absoarbe carbonul din materie organică, de la plante şi arbori care se descompun, agricultura a contribuit la epuizarea acumulărilor de carbon din sol, a spus el. Carbonul este eliminat din sol prin recoltarea culturilor, iar metodele de arare pot accelera erodarea şi descompunerea.
 
Cantitatea de 133 de miliarde de tone de carbon pierdută din sol este comparabilă cu cea de circa 140 de miliarde de tone pierdută prin defrişări, marea majoritate produsă de la jumătatea anilor 1800 şi Revoluţia Industrială.

22 august 2017 16:19
Modifică setările cookies