• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Cei mai multi romani merg la serviciu pentru salariu. 32% spun ca o fac din pasiune

Studiu: Cei mai multi romani merg la serviciu pentru salariu. 32% spun ca o fac din pasiune

Aproape jumatate dintre romani (44,5%) declara ca vin la serviciu pentru salariul lunar, in timp ce 32% spun ca muncesc din pasiune, arata un studiu citat de Mediafax.

Un studiu online realizat la cererea Rogalski Grigoriu Public Relations in preajma zilei de 1 mai, pentru a cerceta atitudinea romanilor fata de munca si angajatori, a scos la iveala faptul ca 80,6% dintre romani sunt convinsi ca actuala situatie economica poate fi depasita doar prin munca.
 
Romanii se considera mai degraba un popor harnic (55,4%) decat lenes (44,6%). Ca modele de urmat, acestia cred ca germanii (44,5%), japonezii (35,12%) si chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
 
Intrebati despre relatia dintre mediul privat si sectorul public, cei mai multi romani (peste 62%) considera ca angajatii de la stat muncesc mai putin decat cei din sectorul privat, in timp ce 29% sunt de parere ca toti romanii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre romani sunt de parere ca angajatii de la stat muncesc mai mult decat cei de la privat.

1 din 3 romani munceste ore suplimentare

Unul din trei romani (31,8%) munceste ore suplimentare cel putin o data pe saptamana, in timp ce 17,8% dintre acestia petrec un weekend la birou o data pe luna, iar 12% se duc in weekend la birou o data pe trimestru. Doar 8% dintre romani nu se abat de la orarul de munca stabilit cu angajatorul.
 
Desi lucreaza ore suplimentare, doar 12,8% dintre romani declara ca sunt intotdeauna platiti corespunzator pentru acestea, in timp ce 21,8% sunt remunerati ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de munca. Unul din trei romani, pe de alta parte, lucreaza ore suplimentare fara a fi platit corespunzator.
 
Romanii nu au o perceptie pozitiva despre patroni, 68,9% dintre respondenti spunand ca acestia din urma nu sunt modele de urmat in spiritul respectului fata de munca.
 
Data fiind apropierea sarbatorii de 1 Mai, participantii la sondaj au fost intrebati care considera ca ar fi cea mai potrivita metoda de a sarbatori Ziua Internationala a Muncii. Peste jumatate dintre acestia au declarat ca aceasta trebuie celebrata prin repaus (61,5%), in timp ce un procent important, 21,8%, considera ca ziua de 1 Mai ar trebui sarbatorita prin munca in folosul comunitatii. Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani declara ca nu au facut niciodata munca in folosul comunitatii, in timp ce 7,6% sunt total impotriva ideii de munca in folosul comunitatii.
 
Sondajul "Atitudinea romanilor fata de munca" a fost realizat in perioada 25 - 29 aprilie pe un esantion de 5.887 respondenti, cu varste de peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori ai platformei de cercetare iVox.ro.

30 aprilie 2013 17:41
Modifică setările cookies