• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Copiii nascuti in perioade de criza sunt mai predispusi la delincventa

Studiu: Copiii nascuti in perioade de criza sunt mai predispusi la delincventa

Un studiu recent arata ca, statistic, copiii nascuti in vreme de criza si recesiune sunt mai predispusi la fapte antisociale, droguri si delincventa juvenila, relateaza Daily Mail in pagina electronica.

New York Upstate Medical University a observat ca tinerii nascuti in anii '80 prezinta rate mai ridicate de arestari, furturi, consum de bauturi alcoolice sau tutun, ceea ce i-a facut pe autorii raportului sa ia in calcul posibilitatea ca pruncii nascuti in aceasta perioada sa aiba aceeasi soarta, fiind afectati de recesiunea economica din ultimii cinci ani.

"Ceea ce ne-a frapat a fost faptul ca trece prin toate straturile socio-economice", a declarat Dr. Seethalakshmi Ramanathan, conducatorul studiului. "La nivel national, pare ca toata lumea e afectata".
 
O noua analiza a datelor cu privire la tinerii nascuti in anii 80, efectuata pe un esantion de aproximativ 9.000 de persoane cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani de catre Biroul National de Statistica, arata ca aceia care s-au nascut in perioadele de criza (1980-1981 si 1982) au un comportament delicvent mai pronuntat, indeosebi daca s-au nascut in zone afectate de rate crescute ale somajului.
 
Riscul ca acei copii sa fie arestati, sa intre intr-o banda, sa consume marijuana, alcool sau tutun, este pana la 17% mai ridicat in cazul copiilor care s-au nascut in zone unde existau rate mai crescute ale somajului, indiferent daca aveau parinti someri sau nu. Studiul nu a reusit sa identifice daca alte chestiuni sociale precum atacuri armate, distrugeri de bunuri sau consum de droguri de mare risc sunt sau nu afectate de rate crescute ale somajului.
 
Tinerii erau cu 9% mai predispusi sa consume marijuana in zonele unde, in anii 80 somajul era mai ridicat cu 1%. Un studiu al One Pew Research Center arata in 2009 ca 14% dintre potentialii parinti au declarat ca au amanat momentul conceperii unui copil din cauza recesiunii, cercetatorii concluzionand astfel ca nasterile din acea perioada nu au fost planificate. Studiile au mai aratat ca acei copii rezultati din sarcinile nedorite prezinta o stare de sanatate fizica si mentala mai precara.
 
Ramanathan a sugerat ca motivul pentru care anumite comportamente sunt mai probabile in zonele afectate de recesiune nu este clar. "S-a vorbit de modul in care stabilitatea economica ii poate ajuta pe parinti sa investeasca in dezvoltarea copilului si cum instabilitatea economica poate afecta dinamica familiala si abilitatea de a fi un parinte bun", a explicat ea.
 
Totodata cercetatoarea a precizat ca majoritatea sunt speculatii si ca este nevoie de mai multe studii pentru a identifica factorii care se inradacineaza in copilarie si rabufnesc mai tarziu prin delicventa juvelila. Seethalakshmi Ramanathan a nuantat rezultatele cercetarii: "Nu putem spune ca ratele ridicate ale somajului au provocat acele efecte. Nu stim care sunt factorii intermediari."

4 ianuarie 2013 19:40
Modifică setările cookies