• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Un seism puternic ar provoca un tsunami urias pe coasta de vest a Japoniei, unde se afla 11 centrale nucleare

Studiu: Un seism puternic ar provoca un tsunami urias pe coasta de vest a Japoniei, unde se afla 11 centrale nucleare

Un eventual seism puternic in Marea Japoniei ar putea provoca in cateva minute un tsunami urias care ar atinge pe alocuri 23 de metri, potrivit unei simulari realizate la solicitarea Guvernului pe coasta de vest a Japoniei, unde se afla 11 centrale nucleare, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Doisprezece experti din cadrul ministerelor Transporturilor si Stiintelor, precum si de la biroul premierului japonez, au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine situate de la Hokkaido, in nord, pana la Kyushu.
 
Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, expertii au aratat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 in Marea Japoniei.
 
Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri in regiunea Setana, la Hokkaido, intr-o zona de stanci, si de 12 metri la Okushiri, o zona locuita.
 
De asemenea, mai spre sud, valul ar putea atinge inaltimea de 17,4 metri de-a lungul prefecturii Aomori, in nordul Honshu, si de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.
 
Potrivit expertilor, zonele locuite din nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, sunt expuse riscului unor valuri cu inaltimea de aproape zece metri in mai multe locuri din prefectura Akita.
 
De asemenea, simularile arata ca un tsunami ar putea atinge o inaltime cuprinsa intre 1 si 6 metri in cele 11 locuri in care se afla centrale nucleare, de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au in total aproximativ 30 de reactoare.
 
Concluziile raportului ar urma sa fie folosite pentru realizarea planurilor de ajutor in cazul unei eventuale operatiuni de evacuare a populatiei si pentru pregatirea unor masuri de securitate in vederea protejarii instalatiilor potential periculoase.

27 august 2014 12:30
Modifică setările cookies