• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA i-au spionat pe presedintii Mexicului si Braziliei

SUA i-au spionat pe presedintii Mexicului si Braziliei

Statele Unite au spionat comunicatiile presedintelui brazilian Dilma Rousseff si pe cele ale actualului presedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, in perioada in care acesta era candidat la presedintie, potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Televiziunea braziliana Globo a prezentat duminica un document dezvaluit de informaticianul american Edward Snowden si datand din iunie 2012, intitulat "Infiltrare inteligenta de date, studiu de caz Brazilia si Mexic".
 
In acest document, Agentia Nationala de Securitate (NSA) incearca sa "inteleaga mai bine metodele de comunicare si interlocutorii" lui Rousseff si ai colaboratorilor sai, gratie unui program care permite accesul la toate continuturile vizitate de presedinte pe Internet.
 
Rousseff, care intentioneaza sa efectueze o vizita de stat la Washington in octombrie, a organizat o reuniune de lucru duminica, pentru a analiza problema, potrivit Globo.
 
"Daca aceste fapte se dovedesc, ar fi o situatie inadmisibila, inacceptabila, care ar putea fi calificata ca o atingere clara adusa suveranitatii tarii noastre", a declarat ministrul Justitiei Jose Eduardo Cardozo.
 
Programul NSA permite "gasirea unui ac in carul cu fan" si accesul la toata reteaua de comunicatii a presedintelui si adjunctilor sai prin telefon, Interent si retele sociale.
 
Este "o infiltrare simpla si eficienta, care permite obtinerea unor date indisponibile sub alte forme", potrivit documentelor prezentate de Globo.
 
Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea in Mexic in decembrie, a avut loc in timp ce acesta era candidatul favorit la alegerile prezidentiale. NSA a interceptat, de asemenea, mesaje electronice si mesaje telefonice, in special pe cele in care candidatul vorbea despre numele eventualilor sai ministri.
 
Ministrul brazilian al Justitiei s-a intalnit in aceasta saptamana la Washington cu vicepresedintele american Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvaluiri.
 
Statele Unite au refuzat o propunere braziliana de a negocia un acord bilateral privind activitatile de spionaj.
 
Brazilia si Mexicul fac parte dintr-un grup de tari - alaturi de Egipt, India, Iran si Turcia - despre care diplomatia americana nu poate spune cu siguranta daca fac parte din categoriile "prieteni, inamici sau cu probleme".

2 septembrie 2013 09:35
Modifică setările cookies