• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA vand Irakului armament in valoare de 2 mld. dolari

SUA vand Irakului armament in valoare de 2 mld. dolari

Pentagonul a notificat Congresul american cu privire la proiectul de vanzare catre Irak a 12 elicoptere, 50 de vehicule blindate specializate pentru riscul chimic si un important contract de intretinere pentru un total de 2 miliarde de dolari, relateaza AFP.

Congresul, notificat joi, dispune de 30 de zile pentru a aduce eventuale obiectii, fara de care cele trei contracte vor fi incheiate.
 
Primul se refera la furnizarea a 12 elicoptere de transport Bell 412 EP catre Bagdad, piese de schimb si antrenamentul asociat. Aceste elicoptere sunt derivate din faimoasele elicoptere de transport utilizate de armata americana in timpul razboiului din Vietnam.
 
Acest echipament "va furniza armatei aeriene irakiene o capacitate de cautare si salvare cruciala pentru dezvoltarea sa", justifica Agentia de cooperare pentru aparare si securitate (DSCA), inzestrata cu vanzarea armelor in strainatate, intr-un comunicat.
 
Cel de-al doilea proiect de contract, in valoare de 900 de milioane de dolari, se refera la furnizarea a 50 de vehicule de recunoastere blindate pe roti Stryker echipate pentru razboi nuclear, radiologic, biologic si chimic (NRBC).
 
Aceasta vanzare va permite sporirea mijloacelor de "identificare a agentilor chimici, biologici, radiologici si nucleari." ale armatei irakiene, pledeaza DSCA.
 
Cel de-al treilea proiect este un contract de 750 de milioane de dolari referitor la intretinerea parcului de vehicule - de la simplul jeep la podurile plutitoare pentru artileria tractata - ale armatei irakiene pe o perioada de cinci ani.

27 iulie 2013 10:57
Modifică setările cookies