• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA vor confisca un zgarie-nori din New York, detinut in secret de Iran

SUA vor confisca un zgarie-nori din New York, detinut in secret de Iran

Statele Unite vor confisca un zgarie-nori de 36 de etaje din New York, care este detinut in secret de Iran, potrivit procuraturii, a anuntat marti Departamentul Justitiei, citat de AFP.

Confiscarea si vanzarea acestui imobil, situat pe 5th Avenue, in plin Manhattan, ar fi "cea mai importanta confiscare legata de terorism", potrivit ministerului.
 
Un judecator federal a dat curs, in aceasta saptamana, unei plangeri a administratiei americane potrivit careia proprietarii imobilului au incalcat sanctiunile impotriva Iranului si legislatia privind spalarea de bani.
 
Procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara, a declarat ca decizia confirma acuzatiile departamentului, potrivit carora proprietarul imobilului "era (si este in continuare) o fatada pentru Banca Melli si, in consecinta, o fatada pentru Guvernul Iranului".
 
Bharara a declarat ca fructul vanzarii turnului ar procura "mijloace pentru indemnizarea victimelor terorismului finantat de Iran".
 
Procurorii americani considera ca proprietarii imobilului, fundatia Alavi si grupul Assa, au transferat venitul din chirii si alte fonduri catre banca publica iraniana Melli.
 
Fundatia Alavi administreaza o organizatie umanitara pentru Iran, precum si acest imobil in numele Guvernului iranian, potrivit comunicatului.
 
Construit in anii '70 de o organizatie fara scop lucrativ, fundatia Pahlavi, administrata de sahul Iranului, si finantat dintr-un imprumut al bancii Melli, imobilul a fost expropriat de Guvernul iranian dupa revolutia din 1979, potrivit procuraturii.
 
Conform aceleiasi surse, fundatia Pahlavi a fost redenumita fundatia Mostazafan din New York, apoi Alavi.
 
Fundatia Alavi a anuntat ca intentioneaza sa faca apel, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de Internet.

18 septembrie 2013 10:11
Modifică setările cookies