• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Supertaifunul Usagi matura Filipinele si Taiwanul, dezradacinand copaci si provocand pene de curent. Niciun deces inregistrat

Supertaifunul Usagi “matura” Filipinele si Taiwanul, dezradacinand copaci si provocand pene de curent. Niciun deces inregistrat

"Supertaifunul" Usagi, cea mai puternica furtuna tropicala a anului, a adus sambata ploi torentiale si rafale puternice de vant in Filipine si Taiwan, dezradacinand copaci si provocand pene de curent, relateaza AFP.

Cathay Pacific, compania aeriana din Hong Kong, a anuntat sambata anularea tuturor zborurilor duminica, in timp ce Usagi ar putea reprezenta o "amenintare serioasa" duminica si luni pentru acest teritoriu, potrivit observatorului din Hong Kong.
 
Cathay va anula zborurile cu plecare si sosire la Hong Kong incepand de duminica, ora 10.00 GMT (13.00 ora Romaniei), a anuntat compania si le va relua gradual luni "in cazul in care conditiile o vor permite".
 
Dragonair, o alta companie din Hong Kong, va suspenda, de asemenea, zborurile in aceeasi perioada. Dar aeroportul international va ramane deschis, au anuntat autoritatile pentru AFP.
 
Taifunul s-a indreptat mai intai inspre insulele Batan, in nordul Filipinelor, in timpul noptii de vineri spre sambata cu rafale de vant ce ating 250 de kilometri pe ora, avariind liniile telefonice si culturile agricole, potrivit autoritatilor.
 
In ultimul buletin de alerta, Centrul national pentru gestionarea si reducerea riscurilor catastrofelor a inregistrat inundatii in patru regiuni ale insulei principale Luzon, zona cea mai populata din Filipine. Mai multe drumuri si poduri au devenit impractibile din cauza cresterii nivelului apelor sau a alunecarilor de teren.
 
Niciun deces nu a fost inregistrat pentru moment, dar serviciile de urgenta si de salvare s-au declarat pregatite pentru ce este mai rau. Peste 100 de familii au fost deja evacuate intr-o provincie din nord.
 
In Taiwan, cateva zboruri au fost anulate, iar serviciile de feribot au fost suspendate, in timp ce scolile si birourile au fost inchise in numeroase localitati, in special in sudul si estul tarii, care ar urma sa fie puternic afectate de furtuna, potrivit autoritatilor.
 
Hotelurile si zonele turistice din regiunile muntoase au fost inchise de teama unor inundatii si alunecari de teren.
 
Ministerul Apararii a mobilizat peste 1.600 de soldati in zonele cu "risc ridicat" si a plasat alti 24.000 in alerta.
 
Aproximativ 2.500 de persoane au fost deja evacuate, potrivit autoritatilor, in timp ce serviciile de meteorologie anuntau precipitatii de 1,2 metri.
 
Sudul Chinei se pregatea, de asemenea, de sosirea Usagi, iar centrul national de meteorologie a emis o alerta rosie (cel mai inalt nivel) pentru provinciile de coasta Guangdong, Fujian si Zhejiang.

21 septembrie 2013 13:01
Modifică setările cookies