• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tara unde ciocolata a fost declarata junk food si supusa unei taxe suplimentare

Tara unde ciocolata a fost declarata "junk food" si supusa unei taxe suplimentare

Congresul din Mexic a votat joi includerea ciocolatei in categoria alimentelor hipercalorice, fiind supusa unei noi taxe, in cadrul unor masuri de cresteri fiscale, ce vizeaza suplimentarea veniturilor la buget si combaterea obiceiurilor alimentare nesanatoase ale populatiei, conform reuters.com. 

Printre amendamentele privitoare la noile masuri fiscale se numara un impozit pe "alimentele bogate in sare, zahar si grasimi" - definite ca alimente ce contin peste 275 de calorii la 100 de grame, argumentandu-se ca numeroase tipuri de ciocolata contin pana la de doua ori mai multe calorii, transmite Mediafax.

Hamburgerii de la McDonalds, de exemplu, se situeaza sub acest punct de referinta, conform datelor disponibile pe site-ul companiei. 

Congresul mexican a adoptat o impozitare cu 8% a ciocolatei. Din grupul de alimente hipercalorice mai fac parte gelatina, dulciurile si anumite tipuri de budinca. 

Etimologia cuvantului ciocolata provine din cuvantul de origine azteca "xocolatl", care se refera la bautura amaruie preparata din boabe de cacao, rezervata aristocratiei aztece, conform lingvistilor de la Institutul Smithsonian din Washington.  In multe regiuni din America Latina, boabele de cacao erau folosite ca moneda de schimb, iar mayasii si aztecii credeau ca acestea au proprietati magice.  Conform legendei, regele aztec Montezuma i-a oferit aceasta bautura conchistadorului spaniol Hernán Cortés, la sosirea in Mexic, in secolul al XVI-lea.


3 noiembrie 2013 11:12
Modifică setările cookies