• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tensiunile dintre SUA si Rusia se intensifica. Moscova elaboreaza o Lista Guantanamo , cu americani implicati in abuzuri

Tensiunile dintre SUA si Rusia se intensifica. Moscova elaboreaza o "Lista Guantanamo", cu americani implicati in abuzuri

Rusia elaboreaza, ca reactie la "Lista Magnitki", o "Lista Guantanamo", care va contine numele a aproximativ 60 de cetateni americani suspectati de abuzuri comise in penitenciarul militar de la Guantanamo Bay si in centrele secrete de detentie ale CIA, relateaza pagina online a RIA Novosti, potrivit Mediafax.

"In relatia cu Statele Unite, avem asa-numite liste negre. Elaborarea acestor liste si criteriile pe care se bazeaza nu fac obiectul unor discutii publice", a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.
 
"Lista Guantanamo" va putea fi extinsa, a precizat oficialul guvernamental rus, subliniind ca, initial, pe aceasta lista erau 11 americani, dar in prezent deja sunt aproximativ 60.
 
Potrivit lui Riabkov, pe lista sunt numele unor cetateni americani "care au incalcat drepturi fundamentale" ale unor cetateni rusi in Statele Unite si in zone aflate sub jurisdictie americana, precum baza militara americana de la Guantanamo Bay, unde sunt detinuti suspecti de terorism capturati in teatre externe de operatiuni militare, precum si alte centre secrete de detentie ale CIA.
 
"Lista Guantanamo" este o noua reactie la "Lista Magnitki", adoptata de Statele Unite la sfarsitul anului 2012 in scopul sanctionarii cetatenilor rusi implicati in cazul avocatului Serghei Magnitki, care a murit in detentie, in Rusia, in 2009, dupa ce a dezvaluit o serie de fraude fiscale in care erau implicati functionari rusi.
 
"Lista Magnitki" a tensionat relatiile dintre Statele Unite si Rusia, Moscova interzicand, ca masura de retorsiune, adoptarea copiilor rusi de catre cetateni americani.

19 ianuarie 2013 10:02
Modifică setările cookies