• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord confirma un test nuclear subteran reusit care a generat un cutremur de 4,9 pe Richter

Coreea de Nord confirma un test nuclear subteran "reusit" care a generat un cutremur de 4,9 pe Richter

Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat marti al treilea test nuclear "cu succes", o operatiune confirmata si de catre Ministerul Apararii vecinului si inamicului sau, Coreea de Sud, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anuntat agentia oficiala KCNA, precizand ca aceasta operatiune are ca scop sa "apere securitatea nationala si suveranitatea" tarii "impotriva ostilitatii continue a Statelor Unite".
 
Vecinii de la Seul estimasera anterior la sase-sapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear din nord-estul Coreei de Nord.
 
Seismografele au detectat un cutremur cu magnitudinea 4,9 la instalatia pentru teste nucleare utilizata de Phenian, in nord-estul tarii, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii. "Convertind, am calculat o putere cuprinsa intre sase si sapte kilotone", a declarat purtatorul de cuvant Kim Min-seok pentru presa.
 
Ministerul sud-coreean al Apararii a mai anuntat ca Phenianul a avertizat in avans Beijingul si Washingtonul de efectuarea acestei operatiuni.
 
La doar doua minute dupa ce a fost depistat un cutremur in nord-estul Coreei de Nord, agentia de meteorologie japoneza a avertizat Guvernul cu privire la posibilitatea efectuarii unui test nuclear in aceasta tara vecina.  Alte institutii seismologice din intreaga lume au ajuns la o concluzie identica.  amplitudine de 4,2 pe scara Richter.  "Semnalul seismic captat de sistemul nostru de supraveghere la ora 02.57.51 GMT in aceasta dimineata a avut o amplitudine de 4,9 pe scara Richter", afirma CTBTO pe Twitter.

12 februarie 2013 14:39
Modifică setările cookies