• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul Romaniei, descoperit la Valcea

Cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul Romaniei, descoperit la Valcea

Un localnic din comuna Golesti, judetul Valcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la inceputul secolului al XV-lea, si a instiintat autoritatile competente, a anuntat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Vestea a dat nastere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta si a ministrilor. "Felicitari, tot merg in vizita oficiala la Ankara, sper sa nu-mi fie cerute inapoi", a spus prim-ministrul. In schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus ca poate este vorba de "taxe neplatite", scrie Mediafax.
 
Potrivit unui comunicat remis de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit si recuperat de pe teritoriul Romaniei si ajuns intr-o colectie publica.
 
Tezaurul a fost descoperit intamplator duminica, in apropierea orasului Ramnicu Valcea si cantareste 54,7 kilograme. Persoana care a facut descoperirea a anuntat luni dimineata Muzeul National de Istorie a Romaniei, care s-a sesizat si a trimis o echipa de specialisti pentru a cerceta contextul descoperirii si pentru a prelua tezaurul. Acesta se afla in acest moment in custodia muzeului, care se ocupa de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum si de inventarierea acestora.
 
Asprul este o moneda din argint turceasca, ce a circulat in Tarile Romane incepand cu secolul al XV-lea pana la inceputul secolul al XIX-lea.

4 septembrie 2013 15:05
Modifică setările cookies