• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Occidentul lanseaza noi negocieri, la Viena, pentru evitarea unui razboi civil in Ucraina. 30 de morti si alte zeci de raniti, in confruntarile de la Slaviansk. Aeroportul din Donetk, inchis

Occidentul lanseaza noi negocieri, la Viena, pentru evitarea unui razboi civil in Ucraina. 30 de morti si alte zeci de raniti, in confruntarile de la Slaviansk. Aeroportul din Donetk, inchis

UPDATE Noi negocieri diplomatice incep marti la Viena, in speranta evitarii unui razboi civil in Ucraina, dupa ce peste 30 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile din orasul separatist prorus Slaviansk, relateaza AFP.

Aproape 30 de ministri de Externe, inclusiv seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, participa marti la Viena la reuniunea Comitetului ministerial al Consiliului Europei, dominata de criza din Ucraina.
 
"Majoritatea tarilor" participante la reuniunea de la Viena trebuie sa transmita "un mesaj puternic ca alegerile prezidentiale din Ucraina trebuie sa aiba loc" potrivit termenului stabilit, la 25 mai, a declarat seful diplomatiei britanice, William Hague, care este asteptat marti seara intr-o vizita la Kiev, pentru discutii cu liderii ucraineni.
 
La randul sau, presedintele francez Francois Hollande a avertizat, marti, ca in cazul in care alegerile prezidentiale programate pentru 25 mai in Ucraina nu vor avea loc, tara ar cadea in "haos" existand "riscul izbucnirii unui razboi civil". Intre timp, la Slaviansk, teatrul confruntarilor intre separatistii prorusi si fortele ucrainene, situatia era calma marti dimineata, potrivit corespondentilor AFP.
 
Lupte intense au avut loc insa luni la marginea orasului, in urma carora patru soldati ucraineni au fost ucisi si alti 20 raniti, in timp ce Kievul a pierdut cel de-al patrulea elicopter intr-un interval de cateva zile. In tabara adversa, ministrul ucrainean de Interne, Arsene Avakov, a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca, "potrivit estimarilor Kievului, peste 30 de teroristi au fost ucisi si alte cateva zeci raniti" la Slaviansk.
 
"Potrivit estimarilor noastre, peste 30 de teroristi au fost ucisi, iar alte zeci au fost raniti", a scris ministrul intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook in noaptea de luni spre marti.
 
"Erau multi (oameni) din Crimeea si din Rusia", inclusiv "ceceni", a precizat el.
 
"Patru dintre combatantii nostri au fost ucisi, iar (alti) 20 (au fost) raniti", a mai anuntat ministrul, confirmand un bilant prezentat anterior.

6 mai 2014 14:50
Modifică setările cookies