• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Torta olimpica a plecat in spatiu, pentru prima data in istorie

Torta olimpica a plecat in spatiu, pentru prima data in istorie

Pentru prima oara in istorie, torta olimpica a plecat in spatiu, in aceasta dimineata, din stepa din Kazahstan, o iesire in termosfera (ultimul strat al atmosferei) fiind programata, sambata, cu trei luni inainte de sosirea la Soci, in Rusia, pentru Jocurile Olimpice de iarna din 2014, informeaza AFP.

Torta, simbol al idealului olimpic, va merge mai intai la Statia Spatiala Internationala (ISS). Apoi va iesi in spatiu, urmand sa revina pe pamant la 11 noiembrie, cu un echipaj al ISS.
 
Astronautii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) si Koichi Wataka (Japonia) au decolat, joi, la ora 04.14 GMT de pe cosmodromul rus din Baikonur, la bordul capsulei Soyuz, pe care sunt inscriptionate simbolul JO--Sochi2014.ru-- si cele cinci inele olimpice.
 
Semn al importantei acestei etape pentru torta olimpica, aflata in Rusia de circa o luna, evenimentul, transmis in direct de NASA, a fost difuzat pe un ecran urias in centrul orasului New York, in Piata Time Square.
 
Torta olimpica masoara 95 cm si cantareste 1,8 kilograme, fiind conceputa pentru a fi purtata cat mai usor. Dupa un zbor de aproape sase ore, ajungerea capsulei "Soyuz olympic" pe ISS este prevazuta pentru joi, la ora 10.31 GMT.
 
Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe pamant intr-o capsula Soyuz, alaturi de astronautii Fiodor Iurshihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) si Luca Parmitano (Italia), care vor reveni dupa cinci luni si jumatate petrecute in spatiu. Aterizarea este prevazuta in 11 noiembrie, la ora 02.50 GMT, in stepa din Kazahstan.

7 noiembrie 2013 08:59
Modifică setările cookies